Cum poți plăti o factură mai mică la curent, după 1 ianuarie 2021? Explicațiile unui specialist în piaţa de energie din România
Dacă vă număraţi printre cei 6 milioane de consumatori care au energie la preţ reglementat, este important de ştiut că de la 1 ianuarie 2021, aceste tarife nu mai sunt valabile. Orice consumator este liber să schimbe furnizorul, oricând doreşte, gratuit iar ofertele sunt dintre cele mai variate.
De Redactia Observator la 29.12.2020, 14:58- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Jurnalistul Mihai Nicuț explică cum putem alege un furnizor, astfel încât și factura să fie mai mică.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Preţurile, însă, cresc iar tariful pe care îl plătiţi acum este imposibil de avut din nou. Cum ar trebui să procedaţi pentru o factură nu prea mare de electricitate vom afla de la jurnalistul Mihai Nicuţ, redactor şef adjunct la Economica.net, specialist în piaţa de energie.
Reporter: Cum alegem compania de pe piața concurențială?
Mihai Nicuț: Primul pas este să intrăm pe comparatorul ANRE cu prețurile la energie electrică, se poate căuta foarte simplu în Google. Acolo selectați nivelul de tensiune - joasă tensiune, tipul de client casnic, județul în care aveți locul de consum și data de 1 ianuarie. Selectați oferte concurențiale și prețurile vor fi afișate. Trebuie să spunem că: 1. indiferent de ce alegere faceți sau nu faceți, nu veți rămâne fără energie electrică. 2. Indiferent ce furnizor nou alegeți, nu veți avea niciodată probleme cu rețeaua de distribuție pentru că se schimbă furnizorul și nu distribuitorul. Distribuitorul rămâne același și el se ocupă de problemele legate de deranjamente.
Reporter: Dacă schimbăm furnizorul este nevoie de o nouă branșare?
Mihai Nicuț: În niciun caz, nu se schimbă nimic din ce înseamnă contractul de distribuție, nu se schimbă distribuitorul, nu se semnează niciun contract, nu se înlocuiește niciun contoar. Nu se schimbă absolut nimic, Se schimbă doar furnizorul, este un proces gratuit. Trebuie să vă orientați doar asupra prețului pe care trebuie să-l plătiți. Comparația acestui preț, din păcate, nu este ușor de făcut. Oamenii trebuie să știe că factura are mai multe componente, singurul care se liberalizează este prețul energiei active, energia ca marfă. (...) Evitați ofertele de serviciu universal, cele care vin cu prețuri cu 26% mai mari. Oamenii trebuie să știe că există oferte mai bune chiar de la actualii furnizori față de acest preț de serviciu universal, și de la alții. (...)
Mihai Nicuț: Dacă vă uitați doar la prețul energiei active, sfatul meu e să vă uitați doar la oferte de sub 30 de bani / kW, dacă socotim doar prețul energiei active, și în niciun caz dacă ne referim la la toată factura, la prețul total cu toate taxele, să nu vă uitați la prețuri de peste 70 de bani / kW.
Reporter: Ce sfat le dai persoanelor care nu au acces la internet și nu se pot informa despre aceste oferte și care află că vor avea facturi cu până la 26% mai mari?
Mihai Nicuț: Pentru acești oameni, într-o situație ușor defavorizată, am un singur sfat: în această lună ei vor primi acasă ultima factură de energie electrică la preț reglementat. Acolo au cel puțin două oferte, una dintre ele este aceasta mare cu preț de serviciu universal și mai există cel puțin o ofertă cu un preț mai mic, de la același furnizor, dar concurențial pentru furnizarea de energie electrică în condiții concurențiale. Măcar dacă nu știu, dacă nu au rude, prieteni, să-i ajute să aleagă o ofertă concurențială mai bună, măcar să o aleagă aceasta care vine în factură, odată cu prețul de serviciu universal. Repet, acest preț de serviciu universal nu trebuie ales de nimeni.
Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.