Facturi mai mici la încălzire, cu o condiție. Cât am plăti la o casă de 150 mp, dacă plafonul ar scădea de la 31 la 24 de bani pe kWh
Facturile la încălzire ar putea fi mai mici, cel puţin asta spun experţii din energie. Însă doar dacă autorităţile ar vrea să scadă plafonul impus încă de acum un an. Preţurile gazelor naturale au tot scăzut în ultima perioadă, aşa că nu s-ar mai justifica actualele tarife. Autorităţile spun însă că o astfel de decizie ar fi prematură totuşi.
De Mădălina Chiţac la 16.01.2023, 09:06
Facturile la gaze deja le dau bătăi de cap românilor. Sunt din ce în ce mai mari.
Vreo două milioane. 200 de lei. Dacă ar fi să facem o comparaţie cu un an în urmă, preţurile. Au mai crescut cu 40% sau 50%. Asta e, e criză.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: În noiembrie 2021, Guvernul a plafonat preţul gazelor la 37 de bani pe kWh pentru clienţii casnici. Mai apoi, în februarie 2022, preţul a scăzut până la 31 de bani pe kWh, acelaşi preţ pe care îl plătim şi astăzi. Cu toate că furnizorii care livrează gaze către populaţie le cumpără la preţuri de 15 bani pe kWh.
Facturi mari pentru gaze ieftine
- Rată anuală a inflaţiei de 16,4% în decembrie 2022. Prețurile alimentelor, creștere anuală de 22%. Ce produse...
- Ieftinirea gazelor pe piețele internaționale nu se vede în facturile românilor. Plătim dublu față de cât...
- Vremea blândă a dus la scăderea tranzitului de gaze rusești, prin Ucraina, către Europa. Depozitele, pline în...
Unii specialişti din energie spun că plafonul de 31 de bani pe kWh nu se mai justifică acum, având în vedere că preţul gazelor a tot scăzut în ultima vreme.
Daniela Goreacii, specialist energie: A început să înregistreze o scădere din octombrie 2022. Consiliul UE a introdus şi un plafon la preţul de petrol, care a avut un impact major asupra scăderii preţului la gazele naturale. Trebuie să ne raportăm şi la condiţiile meteorologice care se înregistrează în această iarnă, temperaturile foarte ridicate.
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Acum este momentul, dacă vrem să ajutăm consumatorii de gaze naturale, să vii cu o plafonare sau cu o modificare a valorii plafonului, pentru ca aceştia să beneficieze de un preţ mai mic. Sunt convins că începând cu primăvara, vara viitoare, costurile de achiziţie a gazelor naturale pentru populaţie vor merge către 0,24 lei pe kWh.
În acest an, preţul gazelor va rămâne ridicat, spun experţii din energie
Dacă plafonul ar scădea de la 31 la 24 de bani pe kWh, la o casă de 150 de metri pătraţi pentru care plătim, într-o lună de iarnă, peste 900 de lei, am ajunge să plătim 700 de lei. Cu 200 de lei mai puţin. Totuşi, autorităţile spun că preţul nu ar trebui să scadă acum.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: Nu poţi să faci o proiecţie de preţ sau să stabileşti un plafon după evoluţia pe o perioadă atât de scurtă de timp. E puţin probabil ca în acest moment să putem să coborîm plafonul sub 31 de bani.
Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Ar fi nepotrivit în acest moment să ne jucăm cu scăderea acestui tarif, ca pe urmă să trebuiască să revenim şi să îl modificăm. Pe măsura epuizării resurselor din stocare, lipsa cantităţilor necesare pentru acoperirea mai ales a unor nevoi care ar putea să survină în urma schimbării vremii spre finalul acestei ierni, ar putea să atragă o creştere a preţului gazelor.
În acest an, preţul gazelor va rămâne ridicat, spun experţii din energie.