Antena LIVE
Video

Facturile tot mai mari pentru energie și încălzire închid serele. Legumicultor: "De ce să munceşti atât de mult, să-ţi rupi oasele pentru nimic?"

Legumele româneşti cultivate în spaţiile protejate vor fi tot mai puţine şi tot mai scumpe. Facturile din ce în ce mai mari la energie îi determină pe fermieri să îşi desfiiţeze din solarii şi să reducă producţia. Legumicultorii au cerut sprijin la ministerul Agriculturii. S-au ales, însă, doar cu promisiuni. 

De la 03.10.2022, 21:56

Cristian Dumitrescu, legumicultor: "Aceste sistem de încălzire cred că vor rămâne decor. La preţurile de acum nu o să-ţi mai poţi permite."

După mai bine de 25 de ani de muncă, Cristian pare nevoit să pună lacătul pe afacere. Are sere care se întind pe o suprafaţă de aproximativ 4 mii de metri pătraţi. Cultivă salată şi roşii în spaţii protejate, dar facturile din ce în ce mai mari la energie electrică şi la încălzire îl fac să renunţe la cultura din sezonul rece. 

Cristian Dumitrescu, legumicultor: "Nu mai merită. Dai banii pe care îi ai în investiţii şi la sfârşit îi strângi pe toţi, dar nu ai mare profit. De ce să muncesti atât de mult, să-ţi rupi oasele pentru nimic? Nu merită efortul, efectiv." 

Câștigurile din legume, prea mici pentru a acoperi facturile

Pe acelaşi subiect

Cristian Dumitrescu, legumicultor: "Am plătit aproape 10.000 de lei într-o lună de zile pentru a încălzi 1000 de metri pătraţi. Plantăm cu căldură de la Dumnezeu. Nu se poate, efectiv. Nu câştigi pe roşii, cât dai la gaze." 

El nu este singurul în această situaţie. Deşi a trăit toată viaţa din legumicultură, cheltuielile au făcut-o pe Ioana să redimensioneze suprafeţele cultivate. 

Ioana, legumicultor: "O să reducem din cantitate. De la 300 de lei până în luna iunie-iulie, acum pe luna august ne-a venit 1.300 de lei pentru aceeaşi suprafaţă, pentru acelaşi consum de energie. Nu am avut alt consum."

În România sunt aproximativ 15.000 de fermieri care cultivă legume în spaţii protejate pe o suprafaţă de circa 7000 de hectare, dintre care 3000 sunt dependente de surse de încălzire. Iar numărul cultivatorilor scade drastic, spun specialiştii în domeniu. 

Gheorghe Vlad, preşedinte OIPA: "În general, agricultura se face cu energie şi gaze pe perioada de iarnă///TAIE/// Dacă preţul la energie este cu 300% crescut, imaginaţi-vă cât sunt costurile de producţie. Cel puţin 30% sunt creşteri. Dacă vom continua aşa, cu părere de rău o spun, de la 7000 de hectare spaţii protejate cât avem astăzi în România, s-au încălzit undeva la 1000 de hectare în primăvară, iar de la anul, 500 dacă se vor încălzi e mult." 

Legumicultorii au cerut sprijin din partea statului, însă pnăa acum au rămas doar cu promisiuni. 

Gheorghe Vlad, preşedinte OIPA: "Este aberant faptul că respectăm politica agricolă comunitară şi facem politica agricolă naţională. Soluţia este discuţia şi plafonarea preţului la producţia de legume exact cât se facturează. Adică, dacă vând o tonă de tomată, cât înseamnă agentul termin din ea. Numai atât vrem să ne deconteze, nu vrem nimic în plus. Aici, ministerul Agriculturii trebuie să intervină cel târziu la sfârşitul lunii octombrie." 

Daca anul trecut o salată verde costa cel mult un leu, anul acesta o găsim la aproximativ 1,6 lei. Iar viitorul nu arată bine, spun legumicultorii. Cea mai mare parte din marfă se vinde pe tarabe sau direct pe stradă. Doar 35% ajunge în supermarketuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

legume facturi sere legumicultori
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024