Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii caută soluții pentru a-și micșora facturile de la iarnă. Vânzările de dispozitive smart s-au dublat anunță comercianții

Ne luptăm în continuare cu facturile sau începem să economisim cu ajutorul dispozitivelor smart? Aceasta-i întrebarea care îi împinge pe români să se modernizeze mai rapid. Vânzările de gadgeturi smart pentru locuinţe au crescut cu 50 de procente de când a început să se scumpească energia. 

de Alin Stan

la 02.10.2022 , 21:22

Becurile smart, care consumă mai puţin, dar costă mai mult, au început să fie foarte căutate. Românii au început să le folosească de când s-a scumpit electricitatea.

"Becuri, da. De mult timp? De vreo câteva luni. Mie se par utile, mai ales în contextul dat. E adevărat, e mai scump, dar în timp cred că îşi scoate banii, da."

Becurile led smart pot să micşoreze facturile chiar şi cu 80%, iar cu ajutorul unei aplicaţii, le putem controla de la distanţă. Un al hit al în această perioadă este priza smart. 

Vezi și

Eugen Călinescu, consultant smart home: "În momentul de faţă, pot să văd consumul în timp real. Acum când este pornit, consumul este 45 de watti, în momentul în care opresc consumul lui este de 10 watti."

Pe acelaşi subiect

De asemenea, cu un termostat şi o telecomandă putem să reducem costul încălzirii. Eugen Călinescu, consultant smart home: "Termostatul este compus din două device-uri. Unul care se ia de la centrală şi termostatul propriu zis care are temperatura din casă. În funcţie de ce temperatură măsoară, noi putem creşte sau micşora temperatura în casă.Termostatul este un dispozitiv care mă ajută să reduc factura la gaze cu undeva la 14-15%." 

Vânzări tot mai mari de produse smart

Horaţiu Vasilescu, reprezentant firmă produse smart: "Aproape că s-au dublat vânzările şi interesul este tot mai crescut. Oamenii sunt interesaţi de metode eficiente şi măsurabile pentru economisirea de energie."  

Device-urile se pot monta uşor, fără să fie nevoie de modificări ale instalaţiilor electrice şi de încălzire. Au nevoie doar de conectarea la internet. Becurile led smart costă între 50 şi 100 de lei, o priză inteligentă costă de la 70 de lei în sus, iar termostatul smart costă în jur de 300 de lei. Evident, produsele premium pot fi mult mai scumpe.

Horaţiu Vasilescu, reprezentant firmă produse smart: "Pentru dotarea unui apartament cu două camere pentru a avea un minim necesar de echipamente pe care să poţi simţi ca fiind aducătoare de economie, o investiţie de 200 de euro ar trebui să acopere în general această nevoie."

Dispozitivele smart ne pot feri chiar şi de hoţi, atunci când suntem plecaţi de acasă. Cu ajutorul unui smart-phone putem să monitorizăm camere de supraveghere şi sisteme de alarmă. 

Alin Stan Like

Am dat scena, primul drum pe care îl alesesem în viață, pe televiziune. Mărturisesc că am visat să fiu în fața voastră, a celor care ne privesc și citesc încă din copilărie. Munca în televiziune m-a cucerit însă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Românii caută soluții pentru a-și micșora facturile de la iarnă. Vânzările de dispozitive smart s-au dublat anunță comercianții