Video Oraşul din Romania cu cele mai mari facturi la căldură. "Mai oprim un calorifer, punem căciula în cap"
Nu scăpăm de fiorii reci ai facturilor. Şi nici cifrele nu sunt încurajatoare. Gigacaloria va aduce giga-preţuri la apă caldă şi căldură dacă subvenţiile de la stat vor dispărea din schemă. Aşa că oamenii care încă beneficiază de sistemul centralizat ar putea scoate din buzunar între două sute şi o mie de lei lunar, la iarnă. Ca să nu facă asta, alţii spun că şi-au pregătit deja căciula şi fularul.
Campioana facturilor mari la căldură rămâne, şi în această iarnă, Constanţa. Administratorii de bloc aşteaptă un preţ al gigacaloriei de peste o mie de lei, în condiţiile în care energia termică este cea mai scumpă din ţară, iar subvenţia de la Primărie este limitată.
Radu-Liviu Anghel, administrator condominii: În ianuarie 2022, un apartament de 41 mp a plătit 490 de lei pentru încălzire. Pentru următorul sezon acest preţ va fi dublu sau poate chiar mai mult. Preţul real al gigacaloriei la Constanţa va fi undeva la 1.700 - 1.900 de lei. Cu subvenţia de la Primărie, probabil că va fi puţin peste 1.000 de lei.
Constănţenii fac haz de necaz.
Localnic: O să rămânem în datorii și na. Mai oprim un calorifer. Punem căciula în cap.
- Europa riscă un blackout al reţelelor mobile. Operatorii fac pregătiri de pene de curent sau consum raționalizat...
- Enel va plăti mai mult pentru gazele naturale achiziţionate de la firma algeriană Sonatrach
- Parlamentarii au votat modificări la calcularea facturilor pe care nu le înţeleg nici ei. Sumele de plată corecte...
Localnic: Ce să chivernisim, ce să strângem? Strângem şurubul. Ne cumpărăm lămpi de gaz.
Facturile vor creşte în toată ţara
Creşterea facturilor îi face pe tot mai mulţi să renunţe la sistemul centralizat.
Daniela Gherganu, președinte asociații: Cel puţin dublu va fi, dacă nu mai mult. E o disperare general, având în vedere că oamenii, ca şi venituri, nu li s-au mărit. În toamna asta, foarte mulţi s-au debranşat.
Nici măcar primarii nu ştiu cât vor putea subvenţiona, pentru că bugetul este limitat, iar costurile de producţie au explodat.
Mihai Chirica, primar Iaşi: Valoarea subvenţiei pe care o va plăti un ieşean astăzi, deci nu vorbesc în viitor, deci astăzi, dacă pornim încălzirea, subvenţia pe care noi o acordăm este de 139, 140 de lei, iar preţul pe care îl plăteşte un ieşean este de 240 de lei pe gigacalorie.
În Bucureşti, tarifele cresc pentru prima dată după mai bine de un deceniu
La iarnă va fi cu o sută de lei în plus. Un preţ asemănător cu cel din Bucureşti, unde tarifele cresc pentru prima dată după mai bine de un deceniu. Clujenii vor scăpa mai ieftin, asta dacă societatea de termoficare nu va majora tarifele odată cu venirea iernii. La aceste preţuri ale gigacaloriei, românii vor plăti, lunar, între 200 şi 700 de lei pentru apă caldă şi căldură. Conform datelor ANRE, în toată ţara mai sunt 1,1 milioane de apartamente racordate la un sistem centralizat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰