Femeile cuceresc lumea afacerilor. Românce care au devenit propriul șef
Să intrăm în lumea femeilor de afaceri! Sunt româncele care au renunţat să mai lucreze pentru alţii şi au devenit propriul şef. În ţară există câteva sute de mii de femei care au ales calea antreprenoriatului.
De Redactia Observator la 09.11.2019, 23:54Să intrăm în lumea femeilor de afaceri! Sunt româncele care au renunţat să mai lucreze pentru alţii şi au devenit propriul şef. În ţară există câteva sute de mii de femei care au ales calea antreprenoriatului. Numărul lor a crescut substanţial în ultimii ani. Şi de multe ori au doborât mentalităţi vechi pentru a convinge că şi ele pot conduce cu mână de fier. Iată doar câteva exemple de succes, dar şi ce spun sociologii despre schimbările din România modernă.
Pe Claudia am găsit-o printre copii. Este mamă, învăţătoare şi unul dintre specialiştii din educaţie care au înlocuit metodele vechi de învăţare cu practici inspirate din şcolile occidentale. În 2013 a fondat un afterschool în Capitală, iar anul trecut a vândut prima franciză.
CLAUDIA CHIRU, antreprenoare: Am făcut afterschool-ul iniţial pentru fiul meu, pentru că mi-am dorit să fie într-un loc unde oamenii îl respectă, îl tratează aşa cum trebuie să fie tratat un copil. Am început cu zero copii prima dată. Acum am 27 de angajaţi.
Şi face afaceri de peste 190 de mii de euro pe an.
CLAUDIA CHIRU, antreprenoare: Nu-mi place să fac poliţie, nu îmi place să controlez pe nimeni şi îmi place să fie o atmosferă relaxată la serviciu. Ţin foarte mult la calitate, la colaborare.
Fie că sunt manageri, asociaţi, acţionari, administrator sau funcţionează, pur şi simplu, ca persoane fizice autorizate, în România 675 de mii de femei fac business cot la cot cu bărbaţii. Şi sunt tot mai multe, arată statisticile. Doar din 2014 numărul lor a crescut cu aproximativ 100 de mii.
Şi Alina a renunţat la jobul pe care îl avea în domeniul achiziţiilor şi s-a apucat de treabă, pe cont propriu. De la un magazin online, cu obiecte din porţelan pictate manual, a ajuns la un business de 30 de mii de euro pe an.
ALINA ALECU, antreprenoare: Sunt mai mult decât activă, dar acum, fiica mea fiind la facultate, fiind plecată din Bucureşti, mă pot dedica celui de-al doilea copil al meu, care este brandul.
O analiză recentă arată că cele mai multe femei antreprenor au între 34 şi 49 de ani, studii superioare şi experienţă acumulată în companiile pentru care au lucrat în trecut. Prezenţa lor pe piaţă a schimbat şi mentalităţi în confruntarea dintre genuri. Ani la rând, misiunea de a ţine în mâini sectoare grele ale industriei a revenit bărbaţilor.
CIPRIAN NECULA, sociolog: Clar că femeile care au ajuns în vârful piramidei în diverse domenii au făcut un mega efort să compenseze acest tip de gândire viciată.
Un lucru e cert. Femeie sau bărbat, un lider trebuie să muncească mai mult decât un angajat, pentru rezultate de top.
ALINA ALECU, antreprenoare: În primul rând, când eşti antreprenor, nu există 9 to five. Eşti antreprenor full time. Lucrezi continuu, nu ai nici vacanţă pentru că nici nu vrei, nici nu poţi.
Deși sunt tot mai implicate în afaceri, femeile reprezintă doar 25% din numărul total de patroni români.