Antena LIVE

"Fisuri" în planul Europei pentru a scăpa de grija aprovizionării cu gaze până iarna viitoare. Avertismentul analiştilor

Planurile Europei de a-şi constitui stocuri şi de a-şi asigura aprovizionarea cu gaze pentru iarna viitoare ar putea fi afectate dacă exporturile din Rusia vor fi oprite într-un impas legat condiţiile de plată, riscând reducerea activităţilor industriale, au avertizat analişti citaţi de Reuters.

De la 31.03.2022, 07:58
Analişti: Europa va avea probleme să îşi refacă stocurile de gaze Shutterstock

Rusia livrează de obicei Europei aproximativ 40% din necesarul de gaze al acesteia, dar posibilitatea întreruperii aprovizionării în urma invaziei Rusiei în Ucraina a crescut în ultima săptămână, ţările G7 respingând cererea Moscovei ca plăţile să fie făcute în ruble.

Comisia Europeană spune că gazele depozitate reprezintă de obicei aproximativ un sfert din cantitatea utilizată în Europa în lunile de iarnă, unde este un combustibil important pentru încălzire. În încercarea de a consolida aprovizionarea pentru iarna viitoare, Comisia a propus o legislaţie care să oblige operatorii de stocare a gazelor să umple depozitele la cel puţin 80% din capacitate până la 1 noiembrie. Dar, având în prezent rezervoarele pline doar un sfert şi sub media pe cinci ani pentru această perioadă anului, de puţin sub 34%, sarcina pare incredibil de dificil de îndeplinit fără livrările ruseşti.

”Ţinta de 80% până la 1 noiembrie este realizabilă atâta timp cât gazele ruseşti vor continua să curgă măcar în parte”, a declarat Jack Sharples, cercetător la Institutul de Studii Energetice din Oxford. ”Dar cred că fără gaze ruseşti pur şi simplu nu este fezabil”, a adăugat el, potrivit news.ro.

Plan de urgenţă în Germania

Pe acelaşi subiect

Germania, cel mai mare consumator de gaze din Europa, care se bazează pe Rusia pentru aproximativ jumătate din nececesar, şi-a stabilit un obiectiv de 90% până în noiembrie. Stocurile de gaze ale Germaniei sunt în prezent pline în proporţie de 26%. Dar, într-o mişcare fără precedent, ţara a declanşat miercuri şi un plan de urgenţă care ar putea asigura puterea guvernamentală în cazul în care aprovizionarea cu gaze din Rusiei ar fi întreruptă sau oprită.

Comisia Europeană a declarat că urgenţele de aprovizionare imediată vor avea prioritate faţă de reumplerea stocurilor, obiectivele nefiind aplicabile dacă declară o urgenţă de aprovizionare cu gaz la nivel european sau regional - ceea ce se poate face dacă cel puţin două ţări au emis deja propriile declaraţii.

”Dacă livrările ruseşti se opresc mâine şi apoi nu vor reporni până în iarna viitoare sau pentru întregul an sau mai mult, atunci stocurile nu se vor putea umple până la nivelul de 80%. Cel mai probabil, stocurile UE vor ajunge undeva la puţin peste jumătate, poate în jur de 54%”, a declarat Kateryna Filippenko, analist principal la Global Gas Supply la Wood Mackenzie.

Acest lucru, a spus Filippenko, ar putea pune probleme pentru industrie, deoarece Europa ar încerca să protejeze consumatorii vulnerabili prin reducerea consumului industrial de gaze, potenţial cu până la o cincime.

Planul UE de stocare a gazelor

Planul de stocare a gazelor este complicat şi mai mult de controlul companiei de stat ruse de gaze Gazprom asupra mai multor centre de stocare din nord-vestul Europei, unde stocurile sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani.

În Germania, o treime din capacotatea de stocare a gazelor aparţine Gazprom. ”Credem că este puţin probabil ca Gazprom să încerce să umple complet aceste centre, având în vedere cererea contractuală din ce în ce mai scăzută pentru livrările din Rusia şi apetitul redus al Gazprom de a vinde pe piaţa spot”, a declarat Leon Izbicki, asociat la European Natural Gas la Energy Aspects.

În cazul unui deficit de gaze, legea germană permite Trading Hub Europe (THE), un hub al pieţei de gaze supravegheat de autoritatea de reglementare a energiei din ţară, să folosească instalaţii de stocare goale sau sub nivelurile de umplere prevăzute pentru a-şi stoca propriile achiziţii. ”Managerii de piaţă precum THE vor ocupa probabil acest spaţiu în baza principiului ”foloseşte-l sau pierde-l”... şi umple această capacitate”, a spus Izbicki.

Comisia Europeană a mai propus ca începând cu 2023 toate centrele de stocare a gazelor să fie pline în proporţie de 90% până la 1 noiembrie. UE îşi propune să reducă dependenţa de gazul rusesc cu două treimi în acest an şi să pună capăt tuturor importurilor de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

Ți-a plăcut acest articol?

gaze preturi facturi energie europa
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024