Antena Meniu Search
x

Guvernul german a făcut primul pas oficial către raționalizarea gazelor - FT

Berlinul activează un plan de urgență pentru a asigura aprovizionarea cu gaze, după ce Occidentul a refuzat să se conformeze cererii Moscovei de a plăti livrările de gaze în ruble, relatează Financial Times.

de Redactia Observator

la 30.03.2022, 12:34

Guvernul german a făcut primul pas oficial către raționalizarea gazelor - FT
Guvernul german a făcut primul pas oficial către raționalizarea gazelor - FT - Getty Images

Guvernul german a făcut primul pas oficial către raționalizarea gazelor, scrie Financial Times. Autoritățile germane se pregătesc de o potențială oprire a livrărilor din Rusia din cauza disputei privind plățile în ruble.

Robert Habeck, ministrul Economiei, a activat miercuri dimineața „faza de avertizare timpurie” a unei legi în caz de urgență, instituită pentru a face față unei penurii acute de energie.

Mișcarea a fost declanșată de îngrijorarea Germaniei că Rusia ar putea tăia livrările atât Berlinului și cât și vecinilor săi, deoarece resping eforturile Moscovei de a forța o plată în ruble pentru importurile de gaze. 

Oficialii ruși au declarat marți că Moscova nu va „furniza gaz gratuit” Europei. Cu o zi în urmă țările G7 au respins în unanimitate directiva președintelui Vladimir Putin pentru plățile în ruble.

Pe acelaşi subiect

Ce presupune prima etapă din planul de urgență al Germaniei

În timpul fazei de avertizare timpurie – prima dintre cele trei etape ale planului de urgență al Germaniei – o echipă de criză de la Ministerul Economiei, autoritatea de reglementare și sectorul privat vor monitoriza importurile și stocurile.

În cazul în care livrările sunt insuficiente și încercările mai puțin draconice de a reduce consumul nu funcționează, guvernul ar tăia anumite părți din industria germană de la rețea și ar acorda un tratament preferențial consumului casnic.

Habeck, care este şi vice-cancelar, a declarat jurnaliştilor de la Berlin că demersul a fost făcut pentru că se așteaptă ca parlamentul rus să adopte o lege privitoare la plățile gazelor în ruble. Decizia ar încălca contractele de furnizare de gaze pe termen lung în euro sau dolari.„Nu vom accepta o încălcare unilaterală a contractelor”, a reiterat Habeck miercuri dimineață.

Prețul gazului în Europa a crescut cu 8%

Habeck a subliniat că deocamdată livrările de gaze din Rusia au decurs normal. Prețul gazului în Europa a crescut cu 8%, până la 114,45 euro pe megawat oră, la primele tranzacționări de miercuri. Gazprom și Banca Centrală a Rusiei urmează să-i raporteze lui Vladimir Putin joi un mecanism de implementare a schimbării monedei de plată în ruble pentru gazele livrate în Europa.

Unii politicieni ruși au sugerat că termenul limită pentru schimbarea monedei de plată ar putea fi chiar sfârșitul acestei luni, deși Kremlinul nu a declarat oficial când va intra în vigoare modificarea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Guvernul german a făcut primul pas oficial către raționalizarea gazelor - FT