Garsonieră vândută de 8 ori şi 50 de apartamente date la 155 de oameni. Caz imobiliar ireal în Alba Iulia: "S-au mutat pereţii"
Scandal imobiliar uriaș în orașul Alba Iulia, după ce avocatul și fostul subprefect PSD Ovidiu Jidveian ar fi vândut 50 de apartamente la 155 de clienți. Potrivit Alba24, o singură garsonieră ar fi fost vândută către alte opt persoane. Supărați, mai mulți clienți au început să protesteze.
De Redactia Observator la 26.01.2024, 16:11Cazul din Alba Iulia a intrat în atenția presei după ce mai mulți clienți ai avocatului Ovidiu Jidveian au ieșit să protesteze, miercuri, 16 ianuarie, în fața blocurilor ridicate de acesta. Documentele ANAF, precum și declarațiile oferite de oamenii prezenți la protest, arată că mai multe apartamente, garsoniere și spații comerciale ar fi fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite, lucru interzis de lege.
Potrivit sursei citate, Ovidiu Jidveian, fost subprefect de Alba, ar fi ajuns în posesia terenului după ce l-a cumpărat de la bunica lui - informație făcută publică după o inspecție ANAF. Acolo avocatul ar fi construit două blocuri care conțin în total 50 de apartamente, 8 spații comerciale și 3 penthouse-uri, pe un teren de 1148 de metri pătrați, pentru care s-au plătit 6 milioane de euro în 2019.
Afacere imobiliară necurată în Alba Iulia. 50 de apartamente vândute la 155 de clienți
Potrivit raportului ANAF citat de Alba24, pentru cele 50 de apartamente, societatea comericială a întocmit promisiuni de vânzare pentru imobilele sus menționate pentru un număr de 155 de clienți.
- Și-au vândut apartamentele pentru a se muta la casă, lângă oraș, însă acum regretă: "Să vedeți și...
- Apartamentele de 3 camere, pe care au dat 100.000 de euro, din care sunt disperaţi să se mute. "E jenant, jenant"
- Au crezut că îşi cumpără locuinţe în "paradis", dar acum sunt disperaţi să se mute. "Casa noastră a fost...
- "Suntem la ţară practic!" Valea Largă din Ghencea, coșmar pentru zeci de mii de oameni. Își distrug nervii și...
"Menționăm faptul că sunt cazuri în care un client a achiziționat unul sau mai multe apartamente, fiind întocmite pentru fiecate în parte promisiune de vânzare", se arată în procesul verbal al ANAF.
Conform sursei citate, unii dintre cumpărători sunt oameni simpli, cu posibilități financiare limitate, care și-au cheltuit economiile de-o viață pentru a achiziționa un apartament. Alții, însă, sunt persoane influente în oraș, cu funcții importante sau un statut respectat în județ.
Garsonieră vândută de opt ori, în Alba Iulia
O familie a aflat cu stupoare că garsoniera achiziționată de la avocatul Ovidiu Jidveian a fost vândută către alte opt persoane. Cei doi soți susțin că, pentru a facilita vânzarea garsonierei, pereții ar fi fost mutați și că ar fi fost schimbate schițele construcției, locuințele fiind renumerotate.
"Am aflat că suntem 8 cumpărători pe o garsonieră. S-au mutat pereții acesteia de mai multe ori. S-au schimbat schițele, s-au renumerotat și s-a vândut de mai multe ori. Venea la întâlnire (n.r Ovidiu Jidveian) ne promitea marea cu sarea dar nu s-a întâmplat nimic. OCPI știa, notarii știau, toată lumea știa ce se întâmplă. Nu se poate ca aceeași garsonieră să o dai la 8 persoane. Ne-a tot spus că ne dă banii să stăm liniștiți. Ne-a spus că dacă voia să dea țepe era în Dubai acum", au declarat oamenii în cauză, în timpul protestului.
Scandal imobiliar ireal în Alba Iulia: o garsonieră, vândută la 8 clienți. În total, 50 de apartamente s-au dat la 155 de oameni: "S-au mutat pereții"
O altă garsonieră, vândută la doar patru persoane, tot de Jidveianu
O altă femeie a cumpărat prin agenție două locuințe - o garsonieră cu 35.000 de euro și un apartament de 56.000 de euro. Femeia a declarat că a livrat banii prin bancă, în contul avocatului Ovidiu Jidveian. Clienta susține, însă, că pe respectiva garsonieră sunt patru proprietari, iar pe apartament în jur de cinci. Cu toții ar fi văzut și cumpărat aceleași imobile.
Nu este singura în această situație. O altă clientă prezentă la protest a spus că a plătit 55.000 de euro, pentru apartament și garaj, tot în contul lui Jidveian. În primăvara anului 2023 a aflat că pe locația cumpărata de ea ar figura mai mulți clienți.
Un alt bărbat a luat un apartament pentru fiica sa care lucrează în SUA. Apartamentul a fost luat prin agenție, în 2023, la prețul de 74.000 de euro. La fel banii au fost virați către Ovidiu Jidveian, în urma unui contract încheiat la notar. Tânăra, prezentă și ea la protest, spune că a luat apartmentul prin agenție, într-o perioadă în care se cunoșteau deja problemele, dar ea fiind plecată din țară nu era la curent cu situația.
Explicațiile avocatului Ovidiu Jidveian
Conform Alba24, Ovidiu Jidveian nu a mai fost văzut în oraș de o bună perioadă de timp. Înainte de protestul din data de 17 ianuarie, acesta a contactat redacția Alba24.ro pentru a transmite un drept la replică. Lui Jidveian i s-a solicitat o declarație video, dar acesta a refuzat și a spus că este internat într-o unitate medicală și că nu este permisă fotografierea și filmarea. Mai multe persoane, chiar și printre cei prezenți la protest, pun la îndoială acest fapt. Aceștia afirmă că avocatul nu s-ar mai afla în țară. Mai exact, ar fi plecat din România.
Ulterior, Ovidiu Jidveian a facut o serie de precizări.
Acesta a declarat: "80% din antecontracte ( din cei 150 clienți istorici) au fost rezoluționate fie expres, fie de drept, nu s-au făcut suprapuneri de vânzări pe același apartament având contract valabil, curios este că și unii participanți la protest aveau antecontractele rezoluționate.
Unele suprapuneri de numere au existat la momentul recompartimentării generând o stare de confuzie având în vedere că erau 2 corpuri de clădire și la cadastru s-a făcut o eroare și s-au inversat corpurile.
Dar la contractele ce mai erau în vigoare s-au actualizat schițele. Lucrurile nu sunt atât de grave pe cât e prezentată situația. ANAF zice că există posibile infracțiuni de evaziune fiscală, dar fără să identifice nici un fel de prejudiciu din punct de vedere fiscal.
Am încredere că prin procedura insolvenței toată lumea va fi despăgubită într-un termen rezonabil. S-a identificat un investitor care a oferit pe cele 2 blocuri o sumă acoperitoare în așa fel în care nimeni de la masă credală să nu rămână păgubit, doar că materializarea ofertei trebuie să treacă prin mecanismul juridic al insolvenței urmată de reorganizare controlată de administratorul judiciar".