Antena Meniu Search
x

Video Au crezut că îşi cumpără locuinţe în "paradis", dar acum sunt disperaţi să se mute. "Casa noastră a fost pusă la vânzare"

Comunele-dormitor sunt o realitate a urbanismului din zilele noastre. Aerul curat şi liniştea de la marginea marelui oraşul vin, însă, la pachet cu aglomeraţie, cozi kilometrice de maşini şi autorităţi care nu ţin pasul cu dezvoltarea imobiliară. Paradisul e la "10 minute de centrul oraşului" cum se laudă dezvoltatorii în anunţurile imobiliare doar noaptea! Urcăm la bordul unui nou episod Coșmar Residence. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 22.05.2023, 20:42

Vezi și

Doar opt kilometri despart Brașovul de comuna Sânpetru. Drumul veșnic aglomerat traversează inclusiv centura ocolitoare a municipiului Brașov. Nici nu trebuie să aruncăm privirea spre hartă, când ajungem în zonă. Locul e ușor de găsit: e acolo unde e aglomerația mai mare.

Ruxandra locuiește de cinci ani în Sânpetru. Lucrează în Brașov, acolo își duce și copilul la creșă. Binecuvântarea dealurilor verzi de la marginea comunei a fost repede înlocuită de calvarul orelor petrecute la volan.

Ruxandra nu e singura care vrea să scape din coșmar

Ruxandra, localnică Sânpetru: Nervii sunt întinşi la maxim şi ajungi la limita răbdării. Casa noastră a fost pusă la vânzare, acesta este principalul motiv pentru care, dacă pot spune așa, dăm o viață cât de cât liniștită, în afara orașului, pe una probabil la fel de agitată. Vom reveni la agitația din oraș.

Pe acelaşi subiect

Ruxandra nu e singura care vrea să scape din coșmar.

Localnic Sânpetru: Este foarte aglomerat tot timpul, la orice oră. Nu mai e un interval în care să zici că poți merge cât să ajungi în timp util oriunde ai avea. Sper să se întâmple ceva, s-a mărit localitatea, nu cred că e vina noastră. E jenant, jenant. Ar trebui să se ia măsuri cât mai repede, că toți avem de suferit, și noi, cei mari, și copiii.

În 2011, Sânpetru avea, oficial, sub cinci mii de locuitori. În zece ani, numărul localnicilor a crescut cu 150 la sută doar pe hârtie. În realitate, sunt mult mai mulți cei care merg la culcare în Sânpetru.

 Marian Arhire, primar SânpetruScriptic, avem undeva la 11 mii de locuitori, iar în realitate, noi estimăm aproximativ 20 de mii de locuitori. Dacă este să calculăm întregul volum de puz-uri aprobate, care se întinde pe 520 de hectare, este posibil ca populația comunei Sânpetru să tindă spre 50 de mii de locuitori, în următoarea perioadă.

Explozia imobiliară din Sânpetru se vede cel mai ușor de sus: sunt sute de case, amestecate cu blocuri, ridicate în ritm susținut, de jur-împrejurul vechii aşezări săsești. În ultimii 15 ani au fost aprobate peste 250 de planuri urbanistice zonale.

Presiunea dezvoltatorilor imobiliari e în egală măsură de mare la hotarul ambelor localități: proiect cu 600 de apartamente, la ieșire din Brașov și cartier de blocuri cu opt etaje, în Sânpetru. Autorităţile locale se gândesc acum să amâne aprobarea proiectelor până când rezolvă problemele de infrastructură.

Sânpetru creşte mai repede decât găsesc edilii soluţii

Allen Coliban, primar Brașov: Felul în care sunt vândute aceste apartamente, sunt prezentate ca fiind la zece minute de mers, față de centrul orașului. Ei bine, zece minute de mers, poate au fost valabile aceste informații în urmă cu zece ani de zile, dar, în momentul în care aduci două mii de apartamente, două mii de mașini, evident, aceste intervale de timp cresc.

Ce s-a putut face, s-a făcut deja: autorităţile au lărgit un bulevard din Brașov și au ridicat pod peste centura ocolitoare. Sânpetru creşte, însă, mai repede decât găsesc edilii soluţii.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Podul de la Sânpetru a fost terminat în 2017 și a fost deschis fără panglici sau festivități, din cauza unor probleme de execuție. Au trecut de atunci doar șase ani, iar podul deja este neîncăpător, pentru miile de șoferi care zilnic circulă între Brașov și Sânpetru.

La Sânpetru e valabil un plan urbanistic general vechi de 21 de ani. Noul plan e în lucru și autorităţile promit că el va pune într-un singur document toate soluțiile posibile. Va mai dura, însă, până când să trăieşti în Sânpetru va fi o plăcere. Pe teren, o nouă șosea de legătură, cu două benzi pe sens și un tunel pe sub centura Braşovului au trecut deja de faza exproprierilor și așteaptă licitația pentru atribuirea execuției.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Exclusiv Observator » Au crezut că îşi cumpără locuinţe în "paradis", dar acum sunt disperaţi să se mute. "Casa noastră a fost pusă la vânzare"