Guvernul oferă 40.000 euro, bani neramburasbili, femeilor de afaceri. Care sunt cele două mari condiţii care trebuie respectate
Cum în România cele mai multe companii sunt conduse de bărbaţi, Guvenul lansează un program de sprijin pentru femeile care au afaceri. Astfel, aproape 800 de antreprenoare vor putea primi fonduri nerambursabile de la stat, de până la 40.000 de euro. Specialiştii atrag atenţia că nu e chiar simplu, sunt şi multe piedici birocratice.
De Mădălina Chiţac la 16.08.2022, 20:13După ce a dus mai departe o afacere începută de părinţi, Ştefania Grama şi-a propus să devină antreprenor. "Eram în ultimul an de facultate şi am decis să ne deschidem o băcănie", a declarat Ştefania Grama, proprietar băcănie. Împreună cu fratele ei, a reuşit să aducă în micul butic din Capitală produse alimentare tradiţionale. "Avem produse de peste tot din ţară. Piatra Neamţ, avem Goleşti din Vrancea, avem din satul Oieşti din Galaţi. Lucrăm cu peste 100 de producători", a declarat Ştefania Grama.
Guvernul vrea acum să dea între 100.000 şi 200.000 de lei femeilor care deţin afaceri
Ştefania are 25 de ani şi două băcănii. Recunoaşte că nu i-a fost deloc uşor să intre într-un mediu unde există preponderent bărbaţi. "E o lume foarte grea. Lumea antreprenoriatului e formată mai mult din bărbaţi. Vorbim de 30% femei şi restul bărbaţi. Este greu. Şi mi-ar plăcea să fim o comunitate mult mai mare. Şi să existe o egalitate de gen în această branşă", a declarat Ştefania Grama, proprietar băcănie.
Guvernul vrea acum să dea între 100.000 şi 200.000 de lei femeilor care deţin afaceri, prin programul "Femeia Antreprenor". "Oferă sumă nerambursabilă pentru a stimula componenta de investiţii. Trebuie să îndeplinească condiţia ca cel puţin unul din asociaţi să fie femeie şi să deţină minimum 50% din acţiuni", a declarat Constantin Cadariu, ministrul Antreprenoriatului. Înscrierile în proiect încep de joi şi se vor putea face timp de 30 de zile lucrătoare. Pentru acest an, bugetul este de 157 de milioane de lei şi se estimează că în 2022 vor beneficia de acest program 785 de persoane. Se vor primi 100 de mii de lei pentru crearea unui loc de muncă şi 200.000 lei pentru crearea a două locuri de muncă.
Înscrierea se va face electronic. Toate dosarele vor fi analizate iar selectarea lor se va face pe baza unui punctaj. Vor fi punctate, în priul rând, activităţile de producţie şi industriile creative. Chiar dacă programul e binevenit, totuşi antreprenorii se plâng că obţinerea fondurilor e greoaie. "Există o birocraţie destul de mare în ceea ce priveşte aceste programe. În cazurile de 99% vorbim de beneficiari care apelează la consultanţi pentru a le scrie proiectele, lucru care conduce la diminuarea sumelor pe care ei le au de investit", a declarat Cristina Chiriac, preşdinte CONAF. Vor fi excluse de la finaţare firmele care produc sau comercializează tutun şi alcool, dar şi cele care se ocupă de pescuit şi acvacultură. Programul "Femeia Antreprenor" ar trebui să funcţioneze pentru următorii 5 ani şi să ajute să rămână în business-uri 5.000 de femei.