HoReCA, în pragul revoltei: Creşterea TVA va atrage falimente. Cât va ajunge să coste o masă în oraş, pentru o familie
Guvernul încearcă să scoată bani din piatră seacă şi îi duce la un pas de revoltă pe mii de antreprenori. Coaliţia măreşte taxa pe valoarea adăugată de la cinci la 19 procente pentru restaurante, activităţi culturale şi recreative. Asta include festivalurile, teatrele, cinematografele. Măriri vor fi şi la alimente şi băuturi care au concentraţie mare de zahăr, plus hrana pentru animale. Majorări vom avea şi la manuale, transport şi lemne de foc, de la cinci la nouă la sută. TVA rămâne neschimbată, nouă la sută, pentru hoteluri şi alimente.
De Alin Stan la 20.07.2023, 19:40Proprietarii de restaurante, cafenele şi hoteluri sunt în pragul revoltei. Guvernul va avea pe conştiinţă falimente şi concedieri, spun ei, dacă taxa pe valoarea adăugată va creşte, cum vrea cabinetul Ciolacu. În plus, ieşirile în oraş se vor scumpi. Cine are bani de restaurant nu are nevoie de scutiri fiscale, crede, însă, ministrul de finanţe Marcel Boloş.
Creşterea TVA va atrage falimente
Majorarea TVA pentru HoReCa, de la 9 la 19 la sută, va fi aprobată cel mai probabil lunea viitoare şi va afecta 14 mii de companii.
Daniel Mischie - CEO lanţ restaurante: Cel mai mare pericol este ca o parte din întreprinderile mici şi foarte mici să se închidă şi o parte dintre angajaţi să fie concediaţi. În situaţia în care TVA-ul se va majora la 19%, comprimarea vânzărilor va fi undeva între 15 şi 17%.
- Guvernul dă cu o mână şi ia cu alta. Situaţia în care s-au trezit mai firmele care ar fi trebuit să se...
- Guvernul s-a înţeles cu CE să nu piardă fondurile UE pentru depășirea țintei de deficit în 2023 și 2024,...
- Guvernul se pregătește să majoreze salariul minim pe economie. La cât ar putea ajunge acesta de la 1 septembrie
Răzvan Crişan - proprietar restautante: Planurile pe care noi le aveam includeau nişte costuri cu utilităţile, nişte costuri cu alimentele şi cu materia primă mai mari. Foarte multă lume uită că TVA-ul s-a mărit în HoReCa de la 5% cât era până la 1 ianuarie la 9% şi acum măreşti peste noapte încă odată.
Majorarea TVA pentru industria ospitalităţii va da o lovitură grea şi turismului, tocmai când începea să îşi revină după perioada de declin din pandemie.
Traian Bădulescu - consultant în turism: Turismul este o industrie care încă suferă şi are nevoie de mult sprijin şi mărirea TVA-ului pentru hoteluri, restaurante şi firmele din domeniu, ar determina scumpiri în lanţ de minim 10% ale produselor turistice.
Creşterea taxei pe valoarea adăugată ne va scumpi vacanţele şi ieşirile în oraş.
Ingrid Tîrziu - reporter Observator: La acest restaurant din Capitală, de exemplu, un aperitiv costă 53 de lei, iar un fel principal 60 de lei. Pentru un meniu 113 de lei, o familie scoate din buzunar 452 de lei, cu un TVA de 9%. Dacă se va scumpi nota și TVA-ul va deveni 19%, aceeași masă în oraș va costa pentru o familie 488 de lei.
Guvernul vrea să majoreze taxa pe valoarea adăugată în mai multe sectoare ca să reducă deficitul bugetar. Comisia Europeană condiţionează acordarea fondurilor de îndeplinirea acestei ţinte.
Marcel Boloş - ministrul Finanţelor: Facilităţile fiscale din codul fiscal sunt numeroase, unele sunt chiar lux pentru perioada grea pe care o traversează România, iar cine are bani de mâncat la restaurant, nu cred ca se pune problema să fie protejat din punct de vedere social.
Tănase Stamule, economist: Această măsură nu va face decât să crească economia neagră. Să întoarcă acest sector într-o zonă în care a fost şi din care a ieşit.
Industria HoReCa are o cifră de afaceri de trei miliare 700 de milioane de euro.