Antena Meniu Search
x

Video Guvernul dă cu o mână şi ia cu alta. Situaţia în care s-au trezit mai firmele care ar fi trebuit să se racordeze gratis la reţeaua electrică

Cu o mână dă, cu alta ia. E tactica statului, folosită tot mai des. Cea mai recentă situaţie: faciltăţile oferite unor firme pentru a se conecta la reţeaua de electricitate. Racordările vor fi gratuite, însă asta doar în teorie. În practică, toţi consumatorii vor plăti generozitatea autorităţilor.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 18.07.2023, 20:56

Vezi și

De luna trecută, firmele din agricultură şi industria alimentară se vor putea racorda gratuit la reţeaua de electricitate. "Aceste costuri vor fi recuperate de distribuitori într-o perioadă de timp, cu un randament şi vor fi achitate, prin tariful de distribuţie, de toţi consumatorii din România", a declarat Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie. Tarifele de distribuţie diferă de la o regiune la alta. În prezent, acestea au valori cuprinse între 27 de bani şi 40 de bani pe kWh. De alefel, se majorează de la un an la altul. Ultima modificare a avut loc în luna aprilie, atunci când au existat creşteri cuprinse între 8 şi 31%.

Costurile cu tarifele de distribuţie vor varia în funcţie de câte firme vor cere racordarea

Pentru un client din zona Bucureştiului, care consumă lunar 100 de kWh şi beneficiază de un preţ de 68 de bani pe kWh, tariful de distribuţie are o valoare de 43% din factură. "Tarifele de reţea au ajuns, în unele cazuri, spre 50%. Ceea ce înseamnă foarte mult. mai ales în condiţiile în care mulţi au devenit prosumatori, tocmai pentru a avea facturi cât mai mici", a declarat Silvia Vlăsceanu, expert energie. Efectele imediate ale acestei măsuri le vor resimţi în primul rând clienţii care acum beneficiază de preţuri mai mici decât plafoanele stabilite prin lege. Clienţii Hidroelectrica, spre exemplu, care nu sunt deloc puţini. Peste 600.000.

"Punem o presiune suplimentară pentru clienţii din zonele unde vor fi făcute aceste racordări gratuit. Este un tratament incorect pentru că nu poţi să-l obligi pe client să plătească din banii lui faptul că un agent economic nu şi-a achitat costul de racordare", a declarat Dana Dărăban, ACUE. După ce dispar plafoanele, toţi consumatorii vor plăti pentru aceste faciliăţi. Specialiştii din energie estimează că tarifele de distribuţie ar putea creşte cu 5%, numai în urma acestei măsuri. Şi spun că, pentru moment, plafoanele din energie ar trebui păstrate.

"Este prea devreme să luăm o decizie în sensul eliminării plafoanelor. Am putea să luăm decizii de ajustare a unor plafoane", a declarat Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie. Racordarea la reţeaua de electricitate pentru o companie medie începe de la 20.000 de euro şi poate ajunge până la câteva sute de mii de euro. Costurile cu tarifele de distribuţie vor varia în funcţie de câte firme vor cere racordarea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Guvernul dă cu o mână şi ia cu alta. Situaţia în care s-au trezit mai firmele care ar fi trebuit să se racordeze gratis la reţeaua electrică