Ideea prin care o comună şi-a redus facturile la energie la zero. Primăria, şcoala, dar şi stadionul cu nocturnă sunt alimentate prin panouri solare
Facturile la energie au pus la grea încercare bugetele multor localităţi din ţară. În timp ce unii primari au plătit zeci de mii de lei lunar, alţii s-au gândit cum să facă economii. O comună din Cluj, de exemplu, nu achită mai nimic după ce a montat zeci de panouri solare. Instalaţiile alimentează primăria, şcoala, dar şi stadionul, care are nocturnă.
De Alex Prunean la 12.05.2023, 21:47În timp real, pe telefonul mobil. Aşa văd autoritatile din comuna Iclod, din Cluj, producţia de curent a tuturor panourilor fotovoltaice din comună. Primăria, şcoala, căminul cultural şi chiar stadionul, toate folosesc acum energia solară, care nu îi costă un leu. Investiţia a costat la început bugetul local 30.000 de euro, dar mai apoi, pe masură ce numărul panourilor a crescut, a ajuns la 90.000 de euro. Mult mai puţin decât ar fi costat doar consultanţa pentru un aşa proiect pe fonduri europene.
Investiţia se amortizează rapid, în maximum cinci ani şi este una de viitor
"După ce s-a lansat PNRR ul, foarte mulţi consultanţi ne-au vizitat destul de des. Veneau cu oferte de studii de energie care costau 150.000 de euro, consultanţă care costa tot acolo, în jurul sumei respective. Ne-am hotărât să chemăm un om care face efectiv astfel de lucrări", a declarat Emil Pîrțoc, primarul comunei Iclod. Cu ajutorul panourilor fotovoltaice s-a redus chiar şi consumul de gaz. Iar aceeaşi reţeta urmează să fie aplicată şi la şcolile din comună, acoperite deja de panouri fotovoltaice.
De la o factura la electricitate de 2500/luna, aceasta scoala a ajuns acum sa produca mai mult decat consuma. Din acest motiv, pana si incalzirea salilor de clasa va fi schimbata, astfel incat in locul gazului sa fie folosita energia electrica. Singurul lucru facturat înca de compania de electricitate este iluminatul public, însa nu pentru mult timp, speră edilii. "Avem deja terenul pe care suntem dispuşi să punem un hectar de panouri fotovoltaice", a declarat Emil Pîrțoc, primarul comunei Iclod.
Invesţia se amortizează rapid, în maximum cinci ani şi este una de viitor, spun specialistii în fotovoltaice. "E o investiţie pe termen lung. Durata de viaţă a panourilor este de 25 de ani şi eficienţa lor scate cu 20%. Deci ele funcţionează şi după 25 de ani", a declarat Aurelian - administrator firma fotvoltaice. Iclod nu e singura comună din ţară care face paşi spre independenţa energetică. În Timiş, la Dudeștii Vechi, de exemplu, facturile primăriei au fost reduse cu până la 40% tot cu ajutorul energiei verzi.