Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ideea transformată în afacere de succes. O pensiune din Suceava şi-a făcut păstrăvărie în aer liber, pentru a atrage clienţi

Românii au prins gustul peştelui, fie că îl prepară acasă, fie că îl comandă la restaurante în vacanţă. Tot mai multe pensiuni din ţară şi au făcut propriile păstrăvării pentru a atrage turişti. Astfel, oaspeţii îşi pot alege masa de prânz sau cina direct din bazin. 

De la 11.01.2025, 20:09
WhatsApp
Vezi și:

La această păstrăvărie din localitatea Cacica oaspeţii mănâncă peşte proaspăt în fiecare zi. "Cel mai recomandat este păstrăvul prăjit cu mămăliguţă şi usturoi, păstrăv la grătar cu sos de hribi, avem plachie de păstrăv, ceva mai uşor: file de păstrăv cu legume şi, la cerere, păstrăv file cu fructe de mare", spune Nuța Mușină, bucătar complex turistic.

De la o simplă idee, la afacere

Bazinele în care cresc peştii sunt alimentate cu apă de munte. "Este o tehnologie nouă, să spun. Se foloseşte foarte mult în ţările nordice, în Canada, în America. Nu ai nevoie de un pârâu; apa este dintr-un puţ forat şi apa se recirculă. Volumul de apă care se schimbă în 24 de ore este undeva între 5 şi 10% din volumul total al apei care circulă în păstrăvărie", arată Ilie Mușină, administrator păstrăvărie.

Totul este automatizat, până şi hrănirea peştilor: "Acesta este o hrănitoare automată. Bazinele sunt dotate cu hrănitori automate. Hrăneşte din două în două ore şi, în funcţie de cantitatea de peşte din bazin, programăm câte secunde să meargă hrănitoarea".

Investiţie de 1 milion de euro

Investiţia s-a ridicat la 1 milion de euro, iar jumătate din fonduri au fost de la Uniunea Europeană. Întregul proiect cuprinde un proces amplu. Porneşte de la incubaţia icrelor şi ajunge până la păstrăvul adult care este servit de către clienţi.

Pentru a atrage clienţi, o pensiune tot din Suceava şi-a făcut propria păstrăvărie în aer liber. "Pentru a creşte păstrăv avem nevoie de apă de calitate, apă de izvor, cum o avem noi aici, apă subterană, nu apă de râu, care, la o temperatură de 12 grade, ne avanajează pe timp de iarnă", Gheorghe Dumitrescu, administrator păstrăvărie.

"Ciorbiţă foarte bună de peşte, care conţine scoici, creveţi, inclusiv crap. Crapul prăjit, păstrăvul afumat, păstrăvul în crustă de parmezan care este un deliciu şi nu în ultimul rând păstrăvul cu seminţe de pin care este la mare căutare", spune Cristina Cucu, şef de sală.

Un kilogram de păstrăv viu costă 40 de lei, iar cel afumat ajunge la 90 de lei. Consumul de peşte în România a crescut de la 6,5 kg pe an în urmă cu un deceniu, la 8,5 kg pe an pentru fiecare locuior. 

Angela Bertea

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin. ...

peste pastrav turisti suceava
Întrebarea zilei
Intenţionaţi să achiziţionaţi o locuinţă în acest an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
El este cel mai bogat cerșetor din lume. A strâns o avere la care alții doar...
Fanatik.ro
Publicat 11.01.2025
Elon Musk preia un fake news grosolan despre alegerile din România și acuză...
spotmedia.ro
Publicat 11.01.2025
Fenomenul ”food noise”: Cum scapi de gândurile obsesive legate de mâncare
spotmedia.ro
Publicat 09.01.2025
Acești pensionari din România au pierdut 420 de lei la pensie în 2025
Gandul
Publicat 11.01.2025
Cea mai mare confuzie istorică despre originea etnică a ungurilor. A fost...
Adevărul
Publicat 11.01.2025
Premiera serialului original Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, în topul...
A1
Publicat 10.01.2025
Horoscopul zilei de 12 ianuarie 2025. Berbecii au parte de surprize. Află ce se...
CaTine
Publicat 11.01.2025
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitru Ştirilor Antena Stars
spynews.ro
Publicat 10.01.2025
„Aveam părul creț și ochii verzi!” » Monica și Leonard Doroftei, secrete...
GSP
Publicat 10.01.2025
Cu ce și când trebuie să stropești pomii iarna. Secretul unui grădinar cu...
Click.ro
Publicat 11.01.2025
Cum ar porni Bill Gates Microsoft în ziua de azi. Schimbarea semnificativă pe...
Useit
Publicat 11.01.2025
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea."...
Redacţia.ro
Publicat 09.01.2025
„Şi-a făcut tricou cu mine”. Un român a fost păcălit de o femeie să-i...
libertatea.ro
Publicat 11.01.2025
Nelly Furtado a pozat într-un bikini portocaliu pentru a celebra iubirea de sine:...
ZU
Publicat 11.01.2025
Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos
Hello taste
Publicat 11.01.2025
Importanța vitaminei D în sarcină, mai ales în lunile cu mai puțin soare
Deparinti
Publicat 11.01.2025
Ce șanse are Crin Antonescu să rămână candidatul coaliției...
ziare.com
Publicat 11.01.2025
Blanca Soto reapare în mediul online la 1 an de când se presupune că a devenit...
Happy
Publicat 10.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este guta: care sunt cauzele și cum se tratează
Medicool
Publicat 11.01.2025