Video EXCLUSIV. Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, recunoaște că se ia în calcul creșterea TVA de la 19% la 21%: "Sunt analizate variante"
După măsurile de austeritate de la 1 ianuarie, urmează un nou val de taxe. Guvernul pregătește reforma fiscală, iar ministrul Finanțelor recunoaște, în exclusivitate pentru Observator, că scenariile luate în calcul sunt creșterea TVA și majorarea taxării muncii.
- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Morţi suspecte la centrele de groază din Mureş, unde copiii erau spălaţi cu un burete de tablă, malnutriţi şi încuiaţi în camere murdare. Ce spune Protecţia Copilului
Tánczos Barna ia în calcul mărirea TVA, deşi premierul a asigurat în repetate rânduri că acest lucru nu se va întâmpla. Ba chiar a promis că se tatuează cu aceste cuvinte, ca să fie clar pentru toată lumea.
"Sunt analizate variante cu creșterea TVA, varianta cu comasarea impozitului pe venit cu CASS", a declarat Tánczos Barna, ministrul Finanţelor.
Ce ar însemna creșterea TVA la 21%
Creşterea cotei standard de TVA de la 19% la 21% înseamnă preţuri mai mari cu cel puţin 2 procente la majoritatea produselor şi serviciilor. Statul va încasa, însă, cu 12 miliarde în plus.
- Alimentul care va ajunge mai repede şi mai ieftin pe mesele românilor. Cum a fost posibil: "Nu o să mai scumpim"
- Rodica a cumpărat anul trecut un apartament de 75.000 de euro. Acum costă aproape dublu: "E o investiţie"
- Concedieri, comasări şi reconversii profesionale. Planul Guvernului pentru bugetari
- O nouă ediție Tezaur, de luni 13 ianuarie. Românii pot investi în titluri cu dobânzi neimpozabile de peste 7%
- Cum funcţionează maşina care sare peste gropile de pe şosea. Preţul de pornire este de peste 230.000 de euro
"În astfel de situaţii intervine şi factorul psihologic, comercianţii au tendinţa de a mai adăuga o mică creştere de preţ care să se transforme în profit pentru ei dacă piaţa le permite", a spus Dan Schwartz, expert fiscal.
Iar unificarea contribuţiei la sănătate cu impozitul pe venit şi aplicarea impozitului de 20% la tot salariul brut se traduce prin creşterea taxelor pe salarii cu 3%.
"România este campioana europeană la taxarea muncii, un salariat plăteşte 42% din brut la stat pentru taxe, apoi cu banii primiţi când îi foloseşte să-şi cumpere diverse bunuri şi servicii mai plăteşte 19% TVA. Şi ajunge să muncească 8 luni din an pentru stat pentru a-şi plăti taxele", a declarat Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA.
S-ar putea ca Ordonanța "trenuleț" să nu fie suficientă pentru echilibrarea bugetului
La începutul anului Guvernul a eliminat facilităţile fiscale, a scăzut pragul pentru microîntreprinderi şi a crescut impozitul pe dividende, măsuri recomandate de Comisie. Impactul bugetar este de 7 miliarde de lei. Prin reforma fiscală, însă, Executivul trebuie să aducă încasări suplimentare de aproape trei ori mai mari. Majorarea impozitului pe profit la 19%, creşterea TVA, a taxării muncii şi a impozitului pe proprietăţi sunt măsurile recomandate care încă nu au fost aplicate.
"O să începem discuţiile cu Comisia şi cu specialiştii din minister săptămâna următoare. În reforma fiscală trebuie avute toate variantele pe masă. Să avem o perioadă suficient de mare să anunţăm modificările astfel încât mediul economic să se pregătească. Şi impozitarea muncii şi orice modificare de taxe şi impozite va trebui să însemne o creştere graduală a încasărilor, inclusiv printr-o colectare mai bună", a spus Tánczos Barna, ministrul finanţelor.
Concluzia specialiştilor este una clară: anul acesta preţurile vor fi semnificativ mai mari faţă de 2024
"Preţurile vor fi cu siguranţă în 2025 semnificativ mai mari decât în 2024. Iar BNR, cu toate eforturile pe care le face, nu va reuşi să stăpânească inflaţia. România continuă să aibă cea mai mare inflaţie din UE. O inflaţie ridicată obligă Banca Naţională să menţină dobânda-cheie la un nivel ridicat pentru a tempera creditarea, o creditare ţinută în frâu înseamnă creştere economică limitată, regres", a spus Dan Schwartz, expert fiscal.
Reforma fiscală trebuie finalizată până la finalul lunii martie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰