Video Drogurile sintetice fac ravagii printre adolescenți. Formulele chimice noi au efecte devastatoare asupra inimii
Poliţiştii caută noi arme în lupta cu drogurile. Anul trecut, au descoperit peste o mie de noi substanţe sintetice în Europa, iar producţia a ajuns la cote fără precedent. Multe au ajuns deja în România şi fac victime printre adolescenţi.
- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Morţi suspecte la centrele de groază din Mureş, unde copiii erau spălaţi cu un burete de tablă, malnutriţi şi încuiaţi în camere murdare. Ce spune Protecţia Copilului
Stupefiantele sintetice care au invadat România reprezintă o tentație periculoasă pentru adolescenți. Sunt accesibile - o doză costă câțiva lei - și au efecte tot mai puternice. Creează și anumite stări de violență fizică sau verbală. Asupra aparatului cardiovascular sunt produse modificări foarte grave, care pot conduce chiar la apariția unui stop cardio-respirator.
"Cele mai cunoscute în rândul tinerilor sunt acele droguri de petrecere, cum sunt ele cunoscute, fiind varianta ieftină a amfetaminelor. Tocmai de aceea, anul trecut, Ministerul Afacerilor Interne cu sprijinul Guvernului României, am pus sub control 12 astfel de substanțe psihoactive", a spus Ramona Dabija, director Agenția Națională Antidrog.
Chimiștii modifică constant formulele pentru drogurile sintetice
Lupta este, însă, inegală. De fiecare dată când autoritățile trec pe lista substanțelor interzise un nou drog, traficanții angajează chimiști care să modifice compoziția stupefiantelor pentru a putea să le vândă în continuare sub altă formă. Multe droguri sintetice nu sunt detectate nici de aparatele Poliției, nici în laboratoarele de analize.
- Alimentul care va ajunge mai repede şi mai ieftin pe mesele românilor. Cum a fost posibil: "Nu o să mai scumpim"
- Rodica a cumpărat anul trecut un apartament de 75.000 de euro. Acum costă aproape dublu: "E o investiţie"
- Concedieri, comasări şi reconversii profesionale. Planul Guvernului pentru bugetari
- O nouă ediție Tezaur, de luni 13 ianuarie. Românii pot investi în titluri cu dobânzi neimpozabile de peste 7%
- Cum funcţionează maşina care sare peste gropile de pe şosea. Preţul de pornire este de peste 230.000 de euro
"Când sunt consumate sau abuzate de către copii, au efecte mult mai grave pentru că tinerii sunt în perioada de dezvoltare atât fizică cât și psihică, iar administrarea unei astfel de substanțe poate modifica dezvoltarea normală a acestor copii", a spus Bogdan Gheorghe, medic ANA.
Pentru a estima amploarea consumului de stupefiante, Agenția Antidrog a trimis în laboratoarele Universității din Anvers, Belgia, probe luate din rețeaua de canalizare a Bucureștiului. Rezultatele analizelor sunt așteptate în martie.
Datele ultimului raport au arătat că cele mai depistate droguri în apa reziduală din Capitală sunt ecstasy și cocaina, consumate în weekend, în scop recreațional, și ketamina, fiind consumată mai mult în timpul săptămânii.
Drogurile sintetice vin în România din China și Olanda, de multe ori prin firme de curierat ca îngrășământ sau ierbicid pentru agricultură. Polițiștii au confiscat anul trecut 1.000 de kilograme de droguri de risc și peste 1.200.000 de comprimate de substanțe psihoactive.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰