Antena LIVE

Curs valutar

Gazprom scumpeşte gazele pe care le exportă în Europa, în plină criză energetică. Vladimir Putin face un anunț ”important”

Gazprom, compania rusă de stat, a majorat preţul orientativ pentru exporturile sale de gaze naturale în 2021 și a transmis prudență cu privire la cantitatea pe care ar putea să o livreze, pe măsură ce criza energetică a Europei se agravează, scrie Bloomberg.

De la 11.10.2021, 11:28
WhatsApp
Vladimit Putin Shutterstock

Gigantul rus Gazprom, cel mai mare furnizor de combustibil din Europa, a transmis din nou că alimentarea stocurilor în Rusia este prioritatea sa principală. Abia după ce va termina de umplut propriile instalații de depozitare până la sfârșitul lunii octombrie, compania ar analiza potențialul de creștere a exporturilor către Europa continentală, se arată în notele separate ale analiştilor de la Wood & Co. şi BCS Global Markets, după un webinar cu şefii Gazprom, potrivit Bloomberg.

Gazprom a majorat preţul orientativ pentru exporturile sale de gaze naturale către Europa şi Turcia în 2021 la un interval de 295 - 330 dolari per 1.000 metri cubi, a scris Ildar Davletshin, şeful diviziei de cercetare din Rusia al Wood & Co. Mitch Jennings, analist senior la Moscova - cu sediul la Sova Capital, a subliniat, de asemenea, același interval de preț.  Perspectiva revizuită a prețurilor Gazprom în regiune este o veste bună pentru investitorii companiei, deoarece semnalează că ar putea veni dividende mai mari. Atât Wood & Co. cât și Sova Capital susțin că Gazprom nu și-a schimbat estimarea privind livrările anuale de gaze spre Europa şi Turcia, de 183 miliarde de metri cubi. Bloomberg a solicitat o reacție din partea Gazprom, dar gigantul rus nu a răspuns imediat.

Gazprom, estimări prudente privind creșterea livrărilor de gaze în Europa

Criza energetică care a lovit Europa, cauzată de oferta limitată și cererea mărită pe fondul revenirii din pandemie, amenință să împiedice redresarea economică a regiunii prin creșterea costurilor afacerilor, a facturilor la utilități și a inflației. Poziția Gazprom cu privire la livrările de gaze poate cauza dezamăgire printre comercianți și factorii de decizie politică care sperau la o creștere imediată a aprovizionării.

Pe acelaşi subiect

Președintele rus Vladimir Putin a sugerat miercuri că exporturile către Europa ar putea atinge un record în 2021, dar nu a specificat despre ce volume este vorba sau când vor începe. Nu este neobișnuit ca Gazprom să ofere estimări prudente privind livrările de gaze, deoarece vânzările sale depind foarte mult de vreme, atât în ​​Rusia, cât și în străinătate. Cu toate acestea, compania a repetat în ultimele zile că își îndeplinește toate obligațiile contractuale și are ca obiectiv să stimuleze exporturile ori de câte ori este posibil.

Analiștii spun că Gazprom vede contractele pe termen lung drept un instrument care ar ajuta Europa să atenueze impactul volatilității pieței de energie. Mitch Jennings, de la Sova Capital, a declarat că gigantul rus ar putea lua în considerare revenirea la indexarea prețului gazului în funcție de cel al petrolului în anumite contracte „deoarece cumpărătorii și-ar putea dori o volatilitate mai mică în stabilirea prețurilor”.

Criza energetică indică deja dividende record pentru Gazprom. La începutul acestui an, BCS a prognozat că plățile pentru gigantul rus ar putea depăși 40 de ruble (56 de cenți) pe acțiune în 2021, dublu față de dividendele înregistrate în 2018.

Vladimir Putin va ține un discurs ”important” la Săptămâna Energiei din Rusia 

Discursul președintelui rus Vladimir Putin la Săptămâna Energiei va fi foarte ”important”, a declarat duminică purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, potrivit TASS. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a confirmat că Putin va participa miercuri, 13 octombrie, la o sesiune plenară a Săptămânii Energiei din Rusia. "El va susține un discurs informativ și foarte important și apoi va participa la o discuție în plen", a spus el. Săptămâna Energiei Ruse este un forum internațional specializat în sectorul energetic global.

Noi maxime istorice al pieței spot de energie electrică la București

Prețul mediu zilnic al pieței spot a ajuns la 1.008 lei/MWh, cel mai mare din istorie, în condițiile în care precedentul maxim istoric a fost atins la începutul acestei luni (4 octombrue) – 957,8 lei/MWh, potrivit economica.net. Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor de electricitate. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

gazprom rusia gaze criza energie europa
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025