Gazprom scumpeşte gazele pe care le exportă în Europa, în plină criză energetică. Vladimir Putin face un anunț ”important”
Gazprom, compania rusă de stat, a majorat preţul orientativ pentru exporturile sale de gaze naturale în 2021 și a transmis prudență cu privire la cantitatea pe care ar putea să o livreze, pe măsură ce criza energetică a Europei se agravează, scrie Bloomberg.
De Redactia Observator la 11.10.2021, 11:28- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Gigantul rus Gazprom, cel mai mare furnizor de combustibil din Europa, a transmis din nou că alimentarea stocurilor în Rusia este prioritatea sa principală. Abia după ce va termina de umplut propriile instalații de depozitare până la sfârșitul lunii octombrie, compania ar analiza potențialul de creștere a exporturilor către Europa continentală, se arată în notele separate ale analiştilor de la Wood & Co. şi BCS Global Markets, după un webinar cu şefii Gazprom, potrivit Bloomberg.
Gazprom a majorat preţul orientativ pentru exporturile sale de gaze naturale către Europa şi Turcia în 2021 la un interval de 295 - 330 dolari per 1.000 metri cubi, a scris Ildar Davletshin, şeful diviziei de cercetare din Rusia al Wood & Co. Mitch Jennings, analist senior la Moscova - cu sediul la Sova Capital, a subliniat, de asemenea, același interval de preț. Perspectiva revizuită a prețurilor Gazprom în regiune este o veste bună pentru investitorii companiei, deoarece semnalează că ar putea veni dividende mai mari. Atât Wood & Co. cât și Sova Capital susțin că Gazprom nu și-a schimbat estimarea privind livrările anuale de gaze spre Europa şi Turcia, de 183 miliarde de metri cubi. Bloomberg a solicitat o reacție din partea Gazprom, dar gigantul rus nu a răspuns imediat.
Gazprom, estimări prudente privind creșterea livrărilor de gaze în Europa
Criza energetică care a lovit Europa, cauzată de oferta limitată și cererea mărită pe fondul revenirii din pandemie, amenință să împiedice redresarea economică a regiunii prin creșterea costurilor afacerilor, a facturilor la utilități și a inflației. Poziția Gazprom cu privire la livrările de gaze poate cauza dezamăgire printre comercianți și factorii de decizie politică care sperau la o creștere imediată a aprovizionării.
- Libanul, cufundat în beznă în plină criză financiară. Cea mai mare parte a țării a rămas fără electricitate
- Vine o criză globală de energie care nu mai poate fi evitată. Petrolul Brent va depăși 100 de dolari,...
- Vladimir Putin s-a oferit să ”ajute” Europa și să majoreze livrările de gaze. ”Salvarea” vine însă cu...
Președintele rus Vladimir Putin a sugerat miercuri că exporturile către Europa ar putea atinge un record în 2021, dar nu a specificat despre ce volume este vorba sau când vor începe. Nu este neobișnuit ca Gazprom să ofere estimări prudente privind livrările de gaze, deoarece vânzările sale depind foarte mult de vreme, atât în Rusia, cât și în străinătate. Cu toate acestea, compania a repetat în ultimele zile că își îndeplinește toate obligațiile contractuale și are ca obiectiv să stimuleze exporturile ori de câte ori este posibil.
Analiștii spun că Gazprom vede contractele pe termen lung drept un instrument care ar ajuta Europa să atenueze impactul volatilității pieței de energie. Mitch Jennings, de la Sova Capital, a declarat că gigantul rus ar putea lua în considerare revenirea la indexarea prețului gazului în funcție de cel al petrolului în anumite contracte „deoarece cumpărătorii și-ar putea dori o volatilitate mai mică în stabilirea prețurilor”.
Criza energetică indică deja dividende record pentru Gazprom. La începutul acestui an, BCS a prognozat că plățile pentru gigantul rus ar putea depăși 40 de ruble (56 de cenți) pe acțiune în 2021, dublu față de dividendele înregistrate în 2018.
Vladimir Putin va ține un discurs ”important” la Săptămâna Energiei din Rusia
Discursul președintelui rus Vladimir Putin la Săptămâna Energiei va fi foarte ”important”, a declarat duminică purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, potrivit TASS. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a confirmat că Putin va participa miercuri, 13 octombrie, la o sesiune plenară a Săptămânii Energiei din Rusia. "El va susține un discurs informativ și foarte important și apoi va participa la o discuție în plen", a spus el. Săptămâna Energiei Ruse este un forum internațional specializat în sectorul energetic global.
Noi maxime istorice al pieței spot de energie electrică la București
Prețul mediu zilnic al pieței spot a ajuns la 1.008 lei/MWh, cel mai mare din istorie, în condițiile în care precedentul maxim istoric a fost atins la începutul acestei luni (4 octombrue) – 957,8 lei/MWh, potrivit economica.net. Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor de electricitate. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.