Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin s-a oferit să ”ajute” Europa și să majoreze livrările de gaze. ”Salvarea” vine însă cu condiții

Piețele de gaze s-au mai relaxat și bursele europene și-au revenit joi după ce Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia este pregătită să stabilizeze piața. Vicepremierul Alexander Novak a transmis că aprobarea gazoductului Nord Stream 2 ar putea „răci” situația.

de Redactia Observator

la 07.10.2021, 16:21

Putin s-a oferit să ”ajute” Europa în criza gazelor, dar ”salvarea” vine cu condiții
Vladimit Putin - Shutterstock

Rezervele de gaz din depozite europene sunt la niveluri minime, iar cererea creşte datorită redresării economice mai rapide decât se prevedea după scăderea provocată de pandemie. Uniunea Europeană importă 90% din gazul necesar şi în timp ce Norvegia şi-a sporit livrările, Rusia a fost acuzată că le-a încetinit pentru a obține aprobarea gazoductului Nord Stream 2. Preşedintele Vladimir Putin dă vina pe liderii europeni pentru creşterea uriaşă a preţurilor la gaz pentru că nu au vrut diversificarea surselor de aprovizionare şi nu a făcut contracte pe termen lung. La semnele că Rusia este pregătită să ajute, acțiunile europene au revenit la tranzacționare joi dimineață. Indicele european de referinţă STOXX 600 a câștigat 1,1%, în timp ce FTSE 100 din Londra a crescut cu 1%, potrivit Financial Times

Putin a intervenit pe piață în ziua în care prețurile gazelor au crescut cu 40% în Europa

Odată cu apropierea iernii și cu evoluţia şocanţă a prețului la energie, Vladimir Putin a ales un moment oportun pentru a juca cartea Rusiei ca superputere de petrol și gaze, scrie Bloomberg. Miercuri a fost o zi haotică în care preţul de referință al gazelor a crescut cu 40% în câteva minute. Apoi a scăzut după ce Vladimir Putin s-a oferit să "ajute" la stabilizarea situației. Rusia ar putea exporta cantităţi record de gaze către Europa în acest an, a declarat liderul rus. O modalitate de a realiza acest lucru ar fi certificarea rapidă a controversatei conducte Nord Stream 2, potrivit vicepremierului Alexander Novak.

Gazoductul Nord Stream 2 este finalizat pe sub Marea Baltică şi leagă Rusia direct de Germania, dar este implicat într-un un proces de autorizare lung, complicat și extrem de politizat. Putin nu a legat direct livrarea suplimentară de gaze ruseşti de aprobarea conductei, dar a menționat că o altă cale majoră pentru exporturile către Europa, Ucraina, este mai scumpă și mai poluantă. "Ne gândim la creșterea livrărilor pe piață, doar că trebuie să o facem cu atenție", a spus Putin miercuri la o întâlnire televizată.

Pe acelaşi subiect

Criza energetică a Europei atinge piețele de acțiuni și obligațiuni, antrenând temeri legate de inflație și amenințând că va paraliza marile industrii. Guvernele europene se luptă să răspundă şi să facă mai mult decât să spere la o iarnă blândă care să uşureze criza. Livrările mai mici din Rusia, cel mai mare furnizor din regiune, au reprezentat o cauză majoră a crizei, potrivit unor oficiali europeni. Însă Putin a subliniat că Gazprom, companie de stat, și-a îndeplinit toate contractele de furnizare, iar Ruai nu are niciun interes în „frenezia speculativă” care a cuprins piețele. „Rusia a fost și este întotdeauna un furnizor de încredere de gaze pentru consumatorii săi din întreaga lume, atât pentru Asia, cât și pentru Europa și își îndeplinește întotdeauna obligațiile în totalitate”, a spus el.

Gazprom, livrări record de gaze către Europa în primele nouă luni ale anului. În septembrie, cantitatea a scăzut

Exporturile Gazprom către Europa în primele nouă luni ale anului s-au apropiat de maximele istorice, potrivit companiei. Dacă acest ritm este susținut în restul anului 2021, ar fi un an record, a spus Putin. Exporturile zilnice ale Gazprom către Europa au fost aproape de valori record la începutul acestui an, dar au scăzut în septembrie, din cauza că a crescut cererea internă. Răcirea vremii a determinat începerea sezonului de încălzire în Rusia. Campania Gazpromului de acoperire a stocurilor interne este programată să se încheie până pe 1 noiembrie.

Putin le-a cerut guvernului și directorilor săi energetici propuneri pentru stabilizarea pieței de energie, iar Nord Stream 2 nu a fost singura propunere. Novak, fost ministru al energiei și unul dintre arhitecții OPEC+, a sugera vânzarea unor cantităţi suplimentare de gaze pe propria platformă electronică Gazprom.

Soarta Nord Stream 2 este din ce în ce mai legată de criza din Europa. Scăderea exporturilor Rusiei în septembrie a stârnit critici că Moscova intenționat închide robinetul pentru a forța aprobarea mai rapidă a gazoductului. Dar, Putin a declarat că Gazprom va trimite mai mult gaz prin Ucraina decât este în contract anul acesta. Totuși, el a pus la îndoiala Ucraina ca rută de tranzit sigură, spunând că noile sisteme de conducte ale Rusiei de sub Marea Neagră și Baltică - inclusiv Nord Stream 2 - sunt superioare din punct de vedere economic și ecologic  Livrarea unor cantități mai mari de gaze prin Ucraina ”nu este profitabilă din punct de vedere economic pentru Gazprom, deoarece este mai scumpă. Noile sisteme de conducte care au fost puse în funcțiune în ultimii ani reduc cantitatea de emisii de CO2 în atmosferă de 5,6 ori”, a spus Putin. 

Putin dă vina şi pe liderii europeni în criza gazelor

Putin a susținut că actuala criză este rezultatul unei redresări economice mai rapide în întreaga lume, care a „încălzit” cererea de energie. Iarna trecută, neașteptat de lungă și rece, a epuizat depozitele de gaze din Europa, a spus el. Cu toate acestea, Putin a subliniat și o „greșeală” făcută de autoritățile europene de a trece de la contractele pe termen lung, preferate de Rusia, la vânzările pe termen scurt pe bursele din regiune. "Astăzi a devenit mai mult ca evident că această politică este eronată. Prețul gazului a depășit toate recordurile istorice și riscă să ajungă la 2.000 de dolari pe 1.000 de metri cubi.” a spus Putin. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin s-a oferit să ”ajute” Europa și să majoreze livrările de gaze. ”Salvarea” vine însă cu condiții