Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Vine o criză globală de energie care nu mai poate fi evitată. Petrolul Brent va depăși 100 de dolari, întreruperi de curent în India și China

Creșterile astronomice de preț la gazele naturale, costul tot mai mare al cărbunelui și predicțiile că petrolul va atinge 100 de dolari prefațează o criză energetică globală care nu mai poate fi evitată, se arată într-o analiză CNN.

de Redactia Observator

la 08.10.2021 , 11:21

Vine o criză globală de energie care nu mai poate fi evitată. Petrolul Brent va depăși 100 de dolari, întreruperi de curent în India și China
Vine o criză globală de energie care nu mai poate fi evitată. Petrolul Brent va depăși 100 de dolari, întreruperi de curent în India și China - Shutterstock

Cauzele? Vreme și o cerere de energie uriașă care provoacă panică înainte de iarnă, când este nevoie de mai multă energie pentru iluminarea și încălzirea caselor. Guvernele din întreaga lume încearcă să limiteze impactul asupra consumatorilor, dar recunosc că este posibil să nu poată preveni creșterea facturilor, potrivit CNN

Situația gravă este complicată și de presiunea tot mai mare asupra guvernelor lumii de a accelera tranziția către o energie mai curată. Liderii mondiali se pregătesc pentru un summit critic privind clima în luna noiembrie. În China, electricitatea pentru micii consumatori este raționalizată prin întreruperi de curent, în timp ce în India centralele electrice caută cărbune. În Europa organizațiile care apară drepturile consumatorilor solicită interzicerea debranșărilor dacă clienții nu-și pot plăti datoriile.

Cu cât au crescut gazele naturale pe glob

Articolul continuă după reclamă

"Acest șoc al prețurilor este o criză neprevăzută într-un moment critic. Prioritatea imediată ar trebui să fie atenuarea impacturilor sociale și protejarea consumatorilor vulnerabili”, a declarat miercuri șeful UE pentru energie, Kadri Simson, confirmând că blocul își va prezenta răspunsul politic pe termen lung săptămâna viitoare. 

Pe acelaşi subiect

În Europa, gazele naturale se tranzacționează acum la echivalentul a 230 de dolari (199,18 euro) pe baril, în termeni de petrol. Este o creștere cu peste 130% de la începutul lunii septembrie și de aprope 9 ori mai mare decât octombrie 2020, potrivit datelor oferite de Independent Commodity Intelligence Services.

În estul Asiei, costul gazelor naturale a crescut cu 85% de la începutul lunii septembrie, atingând aproximativ 204 dolari (176,67 euro) pe baril în termeni echivalenți pentru petrol. Prețurile deși rămân mult mai mici în Statele Unite, care este un exportator net de gaze naturale, au ajuns și aici la cele mai ridicate niveluri din ultimii 13 ani. "Cresc de frica iernii”, a declarat Nikos Tsafos, analist la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, din Washington. El crede că anxietatea a făcut ca piața să se desprindă de regulile fundamentale ale cererii și ofertei.

Prețul petrolului și al cărbunelui, umflat de cel al gazelor

Frenezia pentru gazul natural crește, de asemenea, prețul cărbunelui și pe cel al petrolului, care pot fi folosiți ca înlocuitori în unele cazuri, dar este și mai grav pentru climă. India, care rămâne extrem de dependentă de cărbune, a declarat săptămâna aceasta că aproape 63 din cele 135 centrale electrice pe bază de cărbune mai au stocuri doar pentru două zile.

Băncile centrale și investitorii sunt îngrijorați. Creșterea prețurilor la energie contribuie la inflație, care era deja o preocupare majoră, într-un moment în care economia globală încearca să-și revină de pe urma pandemiei de Covid-19. Dinamica din timpul iernii ar putea agrava lucrurile.

Criza are la rădăcină creșterea cererii de energie pe măsură ce economiile își revin din pandemie și un sistem atent calibrat, care este ușor perturbat de evenimente meteorologice sau probleme mecanice. Iarna trecută a fost una neobișnuit de lungă și rece care a epuizat stocurile de gaze naturale din Europa. Creșterea cererii de energie a afectat procesul de umplere a rezervelor, care are loc de obicei în primăvară și vară.

Piețele de gaz natural lichefiat nu au putut să umple golul din cauza apetitului tot mai mare al Chinei pentru acest tip de combustibil. O scădere a livrărilor de gaze din Rusia și vântul slab au agravat problema. "Creșterea actuală a prețului la energie în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum nu au crescut atât de repede prețurile la energie electrică. Și suntem în primele zile de toamnă - temperaturile nu sunt foarte reci", au transmis în această săptămână analiștii energetici de la banca Société Générale.

Dinamica are consecințe la nivel global. În Statele Unite, prețurile gazelor naturale au crescut cu 47% de la începutul lunii august. Lupta pentru cărbune declanșează și o creștere a prețului pe care multe companii europene trebuie să îl plătească pentru creditele/certificatele de carbon, astfel încât să poată arde combustibili fosili.

În plus, criza energetică alimentează prețul petrolului, care a atins în această săptămână recordul ultimilor șapte ani în Statele Unite. Bank of America a prezis recent că o iarnă rece ar putea împinge prețul țițeiului Brent, reperul global, la peste 100 de dolari pe baril. Prețurile nu au fost atât de mari din 2014. 

„Nu se observă o soluție imediată. Nu există o Arabia Saudită pentru gaz", a spus Jim Burkhard, analist la IHS Markit, referindu-se la un singur furnizor care poate crește rapid producția de gaze naturale.Teoretic, Rusia ar putea intensifica producția.  O aprobare mai rapidă de către Germania a controversatei conducte Nord Stream 2, care va transporta gaze direct din Rusia către Europa, ar ușura semnificativ stresul, a menționat Société Générale.

Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a sugerat că Rusia ar putea crește producția, spunând că gigantul Gazprom nu a „refuzat niciodată să mărească livrările pentru consumatorii săi dacă depun oferte potrivite”. Dar lucrurile nu sunt așa simple. Neil Chapman, vicepreședinte la ExxonMobil, a subliniat constrângerile pe termen scurt ale acestui plan: „Bineînțeles că există o mare îngrijorare. În industria noastră, bazată pe investiții mari, nu poți pur și simplu să dai drumul la producție.”

Cel mai bun scenariu, potrivit lui Jim Burkhard, este să avem o iarnă cu temperaturi medii care ar permite ridicarea presiunii în al doilea trimestru al anului 2022. Dar vremea severă din lunile următoare ar crea o presiune uriașă - în special în țările care se bazează foarte mult pe gazul natural pentru producerea de energie, cum ar fi Italia și Regatul Unit. Marea Britanie se află într-un punct deosebit de dificil, deoarece nu are capacitate de stocare și se confruntă cu consecințele unui cablu electric subacvatic rupt care a redus importurile din Franța. 

"Marea Britanie prezintă, fără îndoială, cel mai mare risc din partea unei economii majore din Europa de a se confrunta cu o lipsă de energie la iarnă. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, guvernul ar cere probabil fabricilor să reducă producția și consumul de gaz pentru a asigura micii consumatori", a declarat Henning Gloystein, analist la Eurasia Group. 

Costul energiei stârnește teama de inflație

Prețurile energiei din țările dezvoltate au crescut cu 18% în august, cel mai rapid ritm din 2008, potrivit datelor publicate marți de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Și asta a fost înainte ca situația să se deterioreze semnificativ în ultimele săptămâni.

Facturile mai mari la energie ar putea impacta cheltuielile consumatorilor pentru îmbrăcăminte sau alte activități cum ar fi să ia masa la restaurant afectând redresarea economică. Dacă fabricile vor fi nevpoite să reducă activitatea pentru a economisi energie, acest lucru ar putea afecta economia. "Există temeri că creșterea prețurilor la gaz va pune în pericol recuperarea economică post-pandemică a Europei", a spus Gloystein.

Există, de asemenea, îngrijorarea că volatilitatea prețurilor ar putea alimenta scepticismul public față de finanțarea tranziției energetice, potrivit Gloystein, dacă consumatorii solicită mai multe investiții în petrol și gaze pentru a limita fluctuațiile viitoare. Guvernele care s-au angajat să reducă emisiile încearcă preventiv să transmită un mesaj ferm: acest lucru susține, nu subminează, argumentul investiției în diversificarea surselor de energie. "Este foarte clar că, cu energie pe termen lung, este important să investim în surse regenerabile", a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Asta ne oferă prețuri stabile și mai multă independență, deoarece 90% din gaz este importat în Uniunea Europeană”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Vine o criză globală de energie care nu mai poate fi evitată. Petrolul Brent va depăși 100 de dolari, întreruperi de curent în India și China