Inflația în zona euro a ajuns la 10% în septembrie, un nou maxim istoric. A depăşit cu mult estimările analiştilor
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou maxim istoric în septembrie, ceea ce menţine presiunile asupra Băncii Centrale Europene să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în octombrie, relatează Reuters, citat de Agerpres.
De Redactia Observator la 30.09.2022, 14:00Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 10% în septembrie, depăşind precedentul maxim istoric de 9,1% înregistrat în august. Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat depăşeşte estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 9,7%, şi este cu mult peste ţinta BCE, de 2%.
La fel ca şi în lunile precedente, creşterea inflaţiei în zona euro se explică prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de două cifre, cu o majorare de 40,8%, faţă de creşterea de 38,6% înregistrată în august, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au avut un avans de 11,8%, după o creştere de 10,6% în august.
Cea mai ridicată inflaţie se înregistrează în ţările baltice
În septembrie, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut până la 6,1, de la 5,5% în august. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie în septembrie se înregistrează în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%, în frunte fiind Estonia (24,2%), urmată de Lituania (22,5%) şi Letonia (22,4%). La polul opus, cea mai mică creştere a preţurilor se înregistrează în Franţa (6,2%) şi Malta (7,3%).