Antena Meniu Search
x

Banca Centrală Europeană majorează iar dobânda de referință cu 0,75% pentru a combate inflația

Banca Centrală Europeană a majorat joi dobânda cheie cu un nivel fără precedent de 75 de puncte de bază şi a anunţat noi majorări, dând prioritate luptei împotriva inflaţiei chiar dacă economia blocului se îndreaptă spre recesiune, scrie zf.ro, care citează Reuters.

de Redactia Observator

la 08.09.2022, 15:57

Banca Centrală Europeană majorează iar dobânda de referință
Banca Centrală Europeană majorează iar dobânda de referință - Profimedia

După ce deja majorase dobânda de politică monetară în iulie, BCE a decis şi majorarea dobânzii la depozite de la zero la 0,75% şi a ridicat rata principală de refinanţare la 1,25%, cele mai ridicate niveluri din 2011 încoace, urmând noi mişcări în octombrie şi decembrie.

BCE a majorat dobânda cheie cu un nivel fără precedent

„Acest pas important marchează tranziţia de la nivelul actual foarte relaxat al dobânzii de politică monetară către niveluri care vor asigura revenirea în timp util a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2% a BCE”, a transmis BCE într-un comunicat citat de Mediafax.

Responsabilii de politică monetară au oscilat timp de câteva săptămâni între o creştere de 50 şi 75 de puncte de bază, însă un nou salt atât al inflaţiei globale pare să fi atârnat greu în cadrul deciziei. BCE şi-a majorat încă o dată proiecţiile privind inflaţia, ridicând perspectiva pentru 2023 la 5,5% de la 3,5% şi 2,3% pentru 2024, peste ţinta de 2%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Banca Centrală Europeană majorează iar dobânda de referință cu 0,75% pentru a combate inflația