Isterie printre români după ce Meta a anunțat abonamentele pentru Facebook. Specialist: Ne facem conturi fără a citi termenii și condițiile
Nu mai e o noutate pentru nimeni faptul că o mare parte din viaţa noastră este publică, pe reţelele sociale, aşa că e important să urmărim şi ce se întâmplă acolo. Mai ales că se tot discută în ultima perioadă despre furtul de date personale. De la anunţul Meta că introduce o taxă lunară pentru cei care nu-şi mai doresc să vadă reclame pe Facebook sau Instagram, a început o adevărată nebunie pe marginea acestui subiect. Postări peste postări, revolte online, o întreagă conspiraţie. Specialiştii recomandă să nu luăm în seamă mesajele alarmiste şi să ne protejăm singuri datele prin parole puternice şi decizii responsabile atunci când navigăm pe internet.
De Redactia Observator la 20.11.2023, 17:51"Nu dau permisunea Meta sau Facebook Meta să utilizeze datele sau fotografiile mele personale." - este mesajul care a inundat reţeaua de socializare şi care a născut noi controverse în rândul utilizatorilor. În timp ce unii repostează textul pe paginile lor personale, alţii spun că acesta nu este decât o conspiraţie.
"Nu e nimic serios , lumea nu trebuie să ia în serios mesajele pe care le primesc pe reţelele de socializare."
"Depinde , dacă accesăm diferite link-uri, da, consider că pot să îţi ia datele personale."
"Da, să fie hackeri dinăştia şi să îţi dea un link şi un cod şi să ţi se fure. Am păţit să mi se spargă contul de Instagram."
- Cu cât îşi vând românii porcii pe Facebook. "Ăsta e vietnamez, mai mult pentru fiţe"
- Afacere murdară cu bagaje pierdute pe aeroport, "vândute" cu 10 lei pe Facebook. Ce se ascunde în spatele schemei:...
- "Mi-au cerut să nu postez pe Facebook". Palestinienii care locuiesc în România, chemaţi la Poliţie, îndemnaţi...
Reacția românilor după ce Meta oferă abonamente pentru Facebook și Instagram fără reclame
Mesajele apărute în ultimele zile sunt legate de ultimele modificări ale Facebook: taxa pe care ar urma să o plătească utilizatorii pentru postări fără reclame, dar şi o nouă reţea care ar urma să semene cu platforma X, fostă Twitter.
Robert Feraru, specialist social media: "Noi ne facem contul fără să citim ditamai lista de termeni şi condiţii şi după aceea ne întrebăm dar de ce datele mele au fost furate, de ce datele mele apar pe alte site-uri sau de ce pozele mele sunt folosite."
Bianca Podosu: "Odată ce poza ta devine publică pe reţelele de socializare, conform regulamentului GDPR oricine o poate folosi, însă atenţie nu şi în scopuri publicitare."
Rețelele sociale creează conspirații și bule în care ne izolăm
De exemplu, fotografiile pot fi utilizate în reclame sau în fotografiile de prezentare ale magazinelor online. Asta constituie infracţiune şi pot fi depuse plângeri. Pe de altă parte, sociologii ne atrag atenţia asupra fenomenului tot mai răspândit în mediul online, acela de a crea conspiraţii.
Dan Petre, sociolog: "În primul rând o lipsă a sistemului de educaţie. Fenomenul bulelor sociale din reţelele de socializare.Această tendinţă pe care oamenii o au în mod natural care este amplificată şi susţinută de algoritmii acestor reţele de socializare şi anume de a ne configura cercul de prieteni în funcţie de nişte valori şi comportamente comune."
Se recomandă celor care utilizează reţelele sociale să evite postarea unor informaţii personale precum adresa şi numărul de telefon şi să nu folosească parole simple, care pot fi sparte uşor.