Antena Meniu Search
x

Video Afacere murdară cu bagaje pierdute pe aeroport, "vândute" cu 10 lei pe Facebook. Ce se ascunde în spatele schemei: e nevoie de un singur click

Bagaje pierdute sau uitate în aeroport, vândute la preţ de chilipir. E ultima ţeapă pe Internet care îţi poate zbura banii din cont cât ai zice check in. Fiecare troller, spune anunţul fals, costă mai puţin de 10 lei şi ar putea conţine o mică avere: haine, bijuterii sau dispozitive electronice. În realitate, cine accesează link-ul ca să facă plata, pierde şi datele contului. Aeroporturile şi companiile aeriene ne liniştesc: nu vinde nimeni bagajele rătăcite

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 02.11.2023, 20:15

Vezi și

Dai mai puţin de 10 lei şi primeşti acasă un troler, pierdut sau uitat pe aeroport, cu obiecte de mii de euro. Oferta irezistibilă a fost pusă pe o pagină falsă de Facebook care o imită perfect pe cea a Aeroportului internaţional Henri Coandă. Pentru mai multă credibilitate, indivizii au creat şi profiluri false de pe care au lăsat recenzii de la clienţi mulţumiţi. 

Bagajul de 10 lei care goleşte carduri

"Informaţia este complet falsă şi fotografia folosită este falsă şi s-a aplicat logo-ul companiei Aeroporturi Bucureşti. Am aflat că astfel de postări au apărut şi în alte ţări, de exemplu pe un cont fals al Aeroportului Gatwick singura diferenţă era preţul, acolo se vorbea de o liră. Probabil englezii sunt mai zgârciţi şi nu riscă mai mult", spune Valentin Iordache, purtător de cuvânt Aeroportul Otopeni.

Bagajul cu surprize ascunde de fapt o escrocherie de zile mari. Postarea conţine un link ce trebuie accesat pentru a face plata. Însă dată introduse datele cardului, nu rămânem doar fără suma modică, ci şi fără informaţiile personale care ajung pe mâna hackerilor. 

Pe acelaşi subiect

Datele personale, vândute pe piaţa neagră

"Pe ei nu îi interesează acei 10 lei, îi interesează să îţi ia informaţiile pentru că le vor pune la vânzare pe piaţa neagră. Cred că toţi cei care interacţionează cu pagina asta au genul acesta de gând în minte, că este o fraudă, dar suspiciunile lor sunt învinse de preţul foarte mic şi atunci spun: ok, în cel mai rău caz voi pierde 10 lei", a explicat Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică.

Postarea a fost ştearsă după câteva ore, însă nu este exclus să reapară sub altă formă. Reprezentanţii aeroportului îi liniştesc pe cei care îşi pierd bagajele şi se tem că ele ar putea fi vîndute astfel. "Aeroportul nu gestionează bagajele", spune Valentin Iordache, purtător de cuvânt Aeroportul Otopeni. "Din punct de vedere legal, compania aeriană este responsabilă de bagajul pasagerului", a precizat Cătălin Ilie, director companie de handling.

Ce poţi face dacă ţi se rătăceşte bagajul

"În cazul în care la destinaţie aţi ajuns dumneavoastră, nu şi bagajul trebuie să ştiţi că aveţi la dispoziţie o săptămână să faceţi sesizare la compania aeriană. Operatorul are timp 21 de zile să vă caute bagajul, iar dacă nu îl recuperaţi veţi fi despăgubit în funcţie de valoare obiectelor sau greutate: 20 de euro pe kg dar nu mai mult de 1.200 de euro în total", transmite Cristina Filip, reporter Observator.

Există însă şi bagaje după care nu mai vine nimeni. Nici acestea nu sunt, însă, puse la vânzare. Ci rămân, în funcţie de operatorul aerian, chiar şi un an în spaţiile de depozitare din aeroport. 

"Se întâmplă ca pasagerul să nu îşi lase datele corect şi compania aeriană sau agentul de handling să nu reuşească să ia legătura cu el şi în cazul ăsta bagajul rămâne în magazie urmând ca după aceea să fie returnate companiei aeriene. În cazul în care bagajele vin fără etichetă, cel puţin la Aeroportul Otopeni sunt colectate şi după aceea predate către ANAF", spune Cătălin Ilie, director companie de handling.

Un sfat util este să nu cumpărăm niciodată trolere negre simple. Sau să le ataşăm o fundă sau un alt accesoriu care să le diferenţieze. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Afacere murdară cu bagaje pierdute pe aeroport, "vândute" cu 10 lei pe Facebook. Ce se ascunde în spatele schemei: e nevoie de un singur click