La cât va ajunge o rată de 1.200 de lei, după ce BNR a majorat dobânda. Toți românii cu credite luate înainte de mai 2019 sunt afectați
După scumpirile de la utilităţi, milioane de români mai primesc o lovitură: vor plăti rate mai mari la credite. Banca Naţională a majorat din nou dobanda cheie, a treia oară în ultimul an.
De Andra Mitu la 11.01.2022, 19:54BNR a decis să majoreze dobanda cheie de la 1,75 % pe an la 2%. Este a treia creştere în ultimul an de zile. Primii afectaţi sunt românii care s-au împrumutat la bănci înainte de mai 2019 şi au credite dependente de ROBOR. Client bancă: ”Având în vedere ca vremurile sunt incerte, e greu să ai garanția că poți plăți luna viitoare rata”.
Dan Schwartz, economist: ”Este semn clar ca inflaţia a început să devină o problemă. Guvernul trebuie să fie atent la stimulentele lansate în piața, la cât și de unde se împrumută”
Anca Bidian, analist financiar: ”Nu este îngrijorător nivelul la care a ajuns acum ROBOR, ci viteza lui de creștere”.
Rate mai scumpe cu peste 200 de lei, la un credit de 225 de mii de lei
- BNR majorează dobânda cheie la 2%. Analiştii lansează avertismente pentru 2022: rate mai mari şi inflaţie de 10%
- România e o țară de proprietari, dar experții avertizează: perioada dobânzilor mici s-a terminat, tinerii sunt...
- Pierderi de miliarde de dolari, dacă varianta Omicron e mai transmisibilă decât Delta. FMI: ce se întâmplă cu...
În ultimele şase luni ratele românilor au crescut cu aproximativ 18%. Concret, la un împrumut de 225 mii de lei, luat pe 30 de ani, rata lunară era in vara anului trecut puţin peste 1.200 de lei. Acum însă, când indicatorul a sărit de pragul de trei la sută, rata a ajuns la 1.430 de lei. Deci o diferenţă de 223 lei. Iar previziunile nu sunt deloc optimiste.
Dragos Nichifor, analist financiar: ”Creșterea dobanzii de politica monetara va fi oarecum o certitudine pentru acest an. E clar ca Banca Naţională pare să urmeze un curs etapizat de creştere şi cu paşi mărunţi astfel încât să nu provoace șocuri”
Dan Schwartz, economist: ”BNR trebuie să fie extrem de realistă, să judece cât se poate de rece deciziile pe care le ia”.
ROBOR va continua să crească până la finalul anului
Unii specialisti estimează că la mijlocul acestui an, robor la 3 luni va ajunge la sfârşitul anului la 4%. Asta înseamnă rate cu 143 de lei mai mari decât cele din prezent.
Liniştiţi nu stau nici cei care s-au împrumutat în ultimii doi ani. Şi lor le vor creşte ratele, dar cum noul indice IRCC este decalat cu şase luni, creşterile vor veni gradual.
Anca Bidian, analist financiar: ”Pentru că vorbim despre credite pe perioade lungi, calculele şi o disciplină financiară sunt absolut obligatorii, indiferent dacă îmi iau creditul când dobânzile sunt mari sau mici”.
Analiştii îi sfătuiesc pe cei care vor totusi să isi cumpere case pe credit să îşi facă bine calculele pentru că perioada dobânzilor mici a apus. Nu ar trebui să se împrumute mai mult de 25 la sută din venitul familiei şi, dacă pot, să negocieze cu banca o perioadă cât mai lungă în care să plătească dobândă fixă.