La ce renunţă oamenii ca să economisească bani. Costul vieţii creşte tot mai mult
Costul vieţii care tot creşte ne învaţă să trăim cu mai puţin şi să renunţăm la cumpărături impulsive. Jumătate dintre participanţii la un studiu vor să nu mai cumpere aşa multe lucruri. Pe de-o parte, sunt conştienţi că au destule, pe de altă parte simt că trebuie să facă economii, ca să aibă un fond de rezervă.
De Mihaela Călin la 16.11.2023, 20:10- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Costul vieţii este un motiv de îngrijorare peste tot în lume. Indiferent dacă vorbim despre cea mai bogată ţară - Statele Unite - sau despre cea mai fericită - Finlanda. O arată limpede un studiu la care au participat 22.000 de oameni din 28 de state. Aproape toţi sunt cuprinşi de griji", arată Mihaela Călin, jurnalist Observator.
Învăţăm să trăim cu mai puţini bani
"Ca să nu mai risipească bani, jumătate ei vor să meargă la cumpărături cu o listă strictă. Să nu se mai lase tentaţi de produse de care nu au musai nevoie. Şase din zece sunt gata să strângă şi mai mult robinetul. Nu vor să mai cheltuie pe bijuterii, genţi, jucării, gadgeturi şi îmbrăcăminte. Consideră că au suficiente", adaugă Mihaela Călin, jurnalist Observator.
"În altă ordine de idei, traiul tot mai scump ne-a învăţat ceva şi mai important. Nu este nevoie să ieşim la restaurant ca să fim în al nouălea cer - ne simţim bine şi acasă, cu familia. De aici până la a face mâncare pentru cei dragi şi a renunţa la comenzi nu mai este mult. În această situaţie sunt aproape jumătate din respondenţi. Aşa că...să ne bucurăm mai mult cu mai puţin!", mai spune Mihaela Călin, jurnalist Observator.