Antena LIVE

Curs valutar

Leguma-minune provenită din Asia care poate fi cultivată şi în România. E folosită la tratarea artrozelor, durerilor de cap sau chiar tumorilor

Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) recomandă pentru luna martie plantarea unui soi de salată iute, provenit din zona Asiei, care poate cântări la maturitate până la un kilogram, cu o tijă florală asemănătoare verzei de până la 1,5 m, transmite Agerpres.

De la 15.03.2024, 17:50
WhatsApp
Galerie (2)
Shutterstock

Potrivit cercetătorilor, deşi nu se cunoaşte exact perioada în care specia a reuşit să pătrundă în Europa, în literatura de specialitate salata iute (Brassica juncea spp.) apare că s-ar fi cultivat cu mii de ani în urmă pe teritoriul european. Atât frunzele, cât şi seminţele sau tulpinile salatei sunt comestibile.

"Planta apare în bucătăria tradiţională africană, chineză, italiană, indiană, japoneză, nepaleză şi pakistaneză. Din seminţe se poate extrage ulei care se foloseşte drept condiment, asemănător muştarului, însă are o aromă mult mai picantă. În Rusia, acest ulei este foarte folosit în industria alimentară, la procesare, în compoziţia conservelor, la prepararea anumitor feluri de mâncare şi în producerea de margarine. De asemenea, muştarul pentru consum zilnic este obţinut tot din Brassica juncea. Frunzele sunt folosite în bucătăria africană şi toate părţile vegetative ale plantei sunt folosite în bucătăria nepaleză, în special în zonele de munte ale Nepalului. Frunzele speciei pot fi folosite, datorită aspectului plăcut ornamental, şi la ornarea platourilor şi a diverselor preparate culinare", prezintă cercetătorii BRGV, prin intermediul unui articol de specialitate.

Planta ar conţine o suită de vitamine

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, planta ar conţine o suită de vitamine, calciu, este slabă în calorii şi are proprietăţi antibiotice, diuretice, emetice, galactogoge şi stimulatoare. Poate fi folosită cu succes la reglarea compoziţiei chimice a solului.

"Se pot folosi în tratarea artrozelor, durerilor de picioare, reumatismului, seminţele sunt folosite de specialiştii chinezi în tratarea tumorilor, în Coreea sunt folosite contra abceselor, răcelilor iar frunzele aplicate ca şi cataplasme pe frunte pot lupta împotriva durerii de cap. Alte utilizări: se practică adeseori mulcirea solului cu ajutorul frunzelor plantei şi totodată încorporarea ca îngrăşământ verde în sol. Planta mai poate fi folosită şi în reglarea compoziţiei chimice a solului, deoarece este o consumatoare a metalelor grele din sol, cum ar fi plumbul, metale pe care le depozitează în frunze. De asemenea, se cunoaşte faptul că planta absoarbe inclusiv cadmiul din sol. Aşadar, cultivarea acestei plante este o metodă mult mai ieftină decât alte metode clasice de amendament prin reducerea metalelor grele din sol", arată BRGV.

Cultivatorii pot planta salata iute începând cu luna martie

Cultivatorii pot planta salata iute începând cu luna martie. În funcţie de tehnologiile folosite, planta poate avea un ritm de creştere accelerat, până la o greutate de 1 kg şi o tijă florală asemănătoare verzei de până la 1,5 m.

"Cu certitudine, specia poate fi cultivată cu succes pe tot teritoriul ţării noastre, atât în spaţii protejate, cât şi în câmp, cu precizarea că în spaţiile protejate ritmul de creştere şi mărimea rozetelor cresc semnificativ. Tija florală este asemănătoare cu cea a verzei şi poate atinge înălţimi, în funcţie de soi şi specie, de la 80-1,5 m. Brassica juncea subs. Integrifolia var. crispifolia prezintă frunze mari cu marginile puternic gofrate (creţe) cu nervuri proeminente şi mai deschise la culoare decât limbul frunzei. De obicei, recoltarea poate fi realizată la aproximativ 60 de zile de la plantare. Atunci când se recoltează treptat, producţia pe unitatea de suprafaţă este mult mai mare şi planta întârzie să emită tija florală. Greutatea rozetei variază între 200 g şi 1 kg, în funcţie de varietate şi soi, iar potenţialul de producţie creşte pe plantă dacă recoltarea este făcută în mod eşalonat. Producţia de masă verde pe hectar variază în funcţie de soi şi de modul de recoltare, însă de regulă se pot obţine producţii între 25 şi 30 t/ha", precizează specialiştii.

BRGV atrage atenţia că specia este predispusă la boli şi dăunători, motiv pentru care este important să se identifice corect agentul patogen şi produsul de combatere potrivit.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

leguma salata asia romania
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025