Locuințele din România, mai scumpe față de media Uniunii Europene
Locuinţele din România s-au scumpit atât de mult anul acesta, încât am reuşit să depăşim media Uniunii Europene.
De Redactia Observator la 18.07.2018, 17:45- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Locuinţele din România s-au scumpit atât de mult anul acesta, încât am reuşit să depăşim media Uniunii Europene. De exemplu, o casă în nordul Capitalei s-a scumpit cu aproape şapte mii de euro.
Un metru pătrat de teren care costa 20 de euro în urmă cu cinci ani, se vinde acum cu nu mai puţin de 100 de euro. Deşi este de cinci ori mai scumpă, dezvoltatorii vând, în continuare, locuinţe pe care nu le-au construit încă.
Unul dintre argumente este faptul că oamenii sunt dispuşi să plătească tot mai mult pentru confort şi pentru avantajul de a locui lângă locul de muncă. Şi, cum cel mai bine plătite job-uri se află în centrul şi nordul Capitalei, acolo se văd cel mai bine şi majorările de preţuri.
Răzvan Rădescu, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar: "Faţă de anul trecut, a fost o creştere de aproximativ 20-25%, în special cauzată de preţul terenului. Anul viitor, la fel, de anticipează o creştere de 10 la sută, tot datorată cererii, în special din zona de nord a Bucureştiului, a celor care lucrează în Pipera."
O locuinţă care se vinde acum cu 100.000 de euro, de exemplu, anul trecut costa cu 6.600 de euro mai ieftină, potrivit calculelor dezvoltatorilor.
Faptul că preţurile sunt mai mari de la o lună la alta ne este confirmat şi de statisticile Uniunii Europene. 6,6% este majorarea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, locuinţele s-au scumpit mai puţin, cu 4,7%.
Cele mai mari creșteri anuale ale prețurilor la locuințe au fost înregistrate în Letonia, Slovenia și Irlanda. La polul opus, prețurile au scăzut ușor în Suedia, Italia și Finlanda.
Răzvan Stroescu, analist imobiliar: "Piaţa e puţin încinsă, dar revenim la aceeaşi regulă de bază- cererea şi oferta. Dacă este cineva dispus să plătească, probabil că ăsta este adevărul."
Un alt adevăr, spun specialiştii, este şi faptul că ne apropiem tot mai mult de bula imobiliară din 2008.