Locuri de muncă pe salarii de la 3.000 de euro pentru juniori, la prima agenţie europeană din România. Cât poate câştiga un angajat cu experienţă
Capitala devine polul securităţii cibernetice europene. La 16 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, ţara noastră găzduieşte acum o agenţie europeană, Centrul de Securitate Cibernetică. În sediul din cadrul Universităţii Politehnica vor fi gestionate fondurile şi investiţiile în acest domeniu şi vor fi create noi locuri de muncă pentru români.
De Florentina Lazăr la 10.05.2023, 07:55Noul centru va interveni rapid în caz de breșe de securitate. De la izbucnirea războiului din Ucraina a crescut numărul de atacuri cibernetice la nivel internațional. Zilnic sunt compromise în medie 30.000 de site-uri web, iar un nou atac cibernetic are loc la fiecare 39 de secunde.
Centru european inaugurat la Bucureşti
"Comisia a propus crearea unei reţele de centre operaţionale, care ar putea crea un scut cibernetic. Acesta ar putea să monitorizeze în continuu mediul, să scaneze semnalele slabe, să fim siguri că suntem pregătiţi", declară Roberto Viola, directorul general DG Connect din cadrul Comisiei Europene.
Doar că, la doi ani și jumătate de când România a câștigat competiția pentru găzduirea acestui centru în fața altor şase țări, sediul tot nu e gata. "Este doar o chestiune de timp până vor fi finalizate toate lucrările şi toate procedurile", susţine Nicolae Ciucă, premierul României.
Locuri de muncă: salarii de la 3.000 de euro pentru juniori
"Acest centru va deveni operaţional în luna septembrie a acestui an, iar până atunci vor fi recrutaţi aproape 50 de specialişti din România, dar şi din alte state UE. Angajările vor fi făcute de Comisia Europeană. Până la finalul anului 2024, aici vor lucra peste 120 de specialişti în securitate cibernetică", arată Florentina Lazăr, reporter Observator.
Salariile pornesc de la 3.000 de euro pentru juniori și pot ajunge la zeci de mii de euro pentru cei cu experiență. Iar specialiștii în securitate cibernetică vor fi formați chiar la Universitatea Politehnica. "Strategiile europene, alocările financiare importante vor fi dirijate din acest sediu", spune Mihnea Costoiu, rector Politehnica.
UE alocă 4,6 miliarde de euro
4,6 miliarde de euro alocă Uniunea Europeană pentru proiectele care vor fi implementate prin acest centru. "Se va face coordonarea între entităţi pubice, private din toată UE în diverse proiecte, pe liniile de finanţare ale UE", a precizat Radu Stănescu, membru consiliu administraţie ECCC.
Între 2021 şi 2027, Uniunea Europeană a alocat statelor membre peste 50 de miliarde de euro pentru securitate cibernetică.