Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Zeci de mii de joburi disponibile pe litoral. Salariile "foarte atractive" promise celor chiar şi cu zero experienţă

Sosirea valurilor de turişti le dă fiori reci patronilor de la malul mării. Şi asta pentru că nu au angajaţi. E nevoie de 20 de mii de oameni care să lucreze în hoteluri şi restaurante. Nici măcar muncitorii din Asia nu mai sunt o soluţie. Şi asta pentru că, peste noapte, îşi fac bagajele şi pleacă în Bucureşti sau chiar în străinătate în căutarea unei vieţi mai bune.

de Redactia Observator

la 09.05.2023 , 19:34

Sezonul la mare a început cu doar jumătate dintre angajaţi. Restul locurilor de muncă sunt neocupate.

Lahme Bolat, manager hotel: Nu găsim mai ales calificaţi, asta este o foarte mare problemă. Pe HoReCa este mai greu. Nu mai sunt şcolile profesionale care erau cândva.

În România, încă suntem victimele prejudecăţilor: părinţii încă văd şcoala de meserii ca pe o ultimă redută pentru copiii lor. Învăţământul dual câştigă teren de la an la an, dar nu a ajuns încă în punctul în care poate acoperi nevoia de forţă de muncă din sezon.

Vezi și

Angajatorii îşi caută oamenii peste hotare

Pe acelaşi subiect

Sameer și Udayanga sunt doi tineri din Sri Lanka care lucrează de doi ani într un hotel de pe litoralul românesc. De voie, de nevoie au învăţat să facă mâncare românească. Puţini turişti ştiu că sarmalele, varza călită sau chifteluţele sunt făcute de străini.

Udayanga Dissanayake, lucrător în bucătărie: Am aflat de România printr-un prieten. Mi-a spus că este un loc frumos pentru a munci şi chiar este cum a spus, este un loc foarte frumos.

Sameer Ahamed, lucrător în bucătărie: Salariul de aici este mai bun decât îl aveam în Sri Lanka. Este un salariu bun şi suficient pentru mine.

La un etaj mai sus se află şi Yogaraja. Familia numeroasă pe care a lăsat-o în Sri Lanka are nevoie de bani, iar tot ce câştigă trimite acasă pentru ca fraţii lui mai mici să-şi poată continua studiile. Face curăţenie în camere şi se mândreşte cu munca pe care o are.

Yogaraja Atharshan, cameris: Nu simt că muncesc aici, mă simt ca acasă. E ca o a doua casă pentru mine. Sunt foarte fericit cu munca mea.

Carmen Zaharia, şef departament curăţenia: Sunt băieţi buni, au experienţă, au lucrat la ei în ţară în turism şi sunt foarte bune, ascultători. Au învăţat şi limba română.

Ca ei sunt doar câţiva. Cei mai mulţi muncitori din Asia chiar dacă ajung pe litoral rămân puţin. Pleacă apoi spre joburi mai bine plătite din Capitală sau chiar din Vestul Europei.

Nicolae Bucovală, președinte asociația patronală Mamaia: Noi ne trezim dimineaţă, îi căutăm în cameră şi nu îi găsim. Nu ştiu care e vina noastră. Le acordăm absolut tot ce scrie în contract: trei mese pe zi, cazare gratuită, salariile cele negociate prin contract.

Şi administratorii plajelor caută angajaţi

Răzvan Chitan - administrator plajă: Au două mese pe zi, hidratare la discreţie şi plus salariul. Un puşti de 18 ani să câştige între 3500 şi 4500 de lei pe lună, depinde doar de el, plus tips ul pe care şi-l face, eu cred că e un salariu foarte atractiv. Nu e mare filosofie să închiriezi un şezlong sau să pui o bere la draf într-un pahar.

Paul Marin - patron terasă: Nu doar oamenii buni trebuie plătiţi bine, ci şi începătorii. Că trebuie să le dai avânt, ''Mamă, am câştigat şi am câştigat bine, chiar dacă munca a fost cum a fost.''

Patronii înceracă toate metodele pentru a atrage muncitori: prin anunţuri, la agenţiile statului sau la firme de recrutare private.

Adelina Vlad: Sunt foarte multe oferte de locuri de muncă pentru personalul care deţine calificare în domeniul turismului. Agenţii economici sunt interesaţi de personal calificat în număr foarte mare.

Antreprenorii de la malul mării se lovesc anual de această problemă. Specialiştii în resurse umane vin însă şi cu soluţii.

Alina Epure, specialist HR: Piaţa muncii în HoReCa este una extrem de volatilă. Ce fac străinii pentru a-şi fideliza angajaţii şi pentru a-şi asigura forţa de munca în sezon este să ofere pachete salariale care să acopere tot anul, nu doar perioadele de vârf.

O mie de locuri de muncă sunt scoase la concurs de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa. În realitate e nevoie de încă 20 de mii de angajaţi pe întreg litoralul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » Zeci de mii de joburi disponibile pe litoral. Salariile "foarte atractive" promise celor chiar şi cu zero experienţă