Lovitură pentru Guvern: OMV anunță că va plăti taxă de solidaritate în Austria și că OMV Petrom nu intră în scopul taxei de solidaritate din România
Grupul austriac OMV a anunţat, joi, că producţia sa de hidrocarburi a crescut în trimestru patru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, adăugând că se aşteaptă ca taxa de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022, a informat acţionarul majoritar de la OMV Petrom într-un comunicat de presă.
De Redactia Observator la 12.01.2023, 13:37Grupul austriac consideră că "OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul taxei de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului".
La finele anului trecut, Guvernul României a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie, în urma măsurii urmând să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei. Potrivit actului normativ, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.
Grupul OMV urmează să publice rezultatele financiare pentru ultimul trimestru din 2020 în data de 2 februarie.
În perioada octombrie-decembrie 2022, producţia de hidrocarburi a OMV a crescut până la 385.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 381.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul al treilea. Marja de rafinare a OMV (un indicator al profitabilităţii afacerilor cu petrol şi gaze naturale) a urcat până la 17,53 dolari pentru un baril de echivalent petrol în T4, de la 14,38 dolari pentru un baril de echivalent petrol în T3 şi 1,71 dolari pentru un baril de echivalent petrol în trimestrul patru din 2021.
- Guvernul suprataxează producătorii de țiței și gaze, precum și rafinăriile pentru o sumă uriașă. Cele mai...
- România va contribui cu cu 1,3 milioane dolari la fondul voluntar al NATO pentru susținerea Ucrainei. Promisiunea...
- "Taxa pe soare", lovitura pregătiti de Guvern pentru români, în plină criză energetică. "Îţi dă cu o mână...
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,64%.
Mesjaul transmis de companie
Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 186, publicată în dată de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanței de urgență, ne aşteptăm că OMV Petrom să nu între în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.
Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare şi au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioada a anului precedent.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la Bugetul de Stat al României; pentru primele 9 luni din 2022 contribuția companiei prin taxe directe, indirecte și dividende este de circa 15 mld RON (~3 mld EUR).
Nivelul de taxare și reglementare a sectorului românesc de petrol, gaze și electricitate este deja printre cele mai ridicate din Europa. Acesta afectează investițiile din România și ar putea avea un impact negativ asupra securității energetice și a competitivității sectorului energetic pe termen mediu și lung.
Este important că orice modificări ale regimului fiscal și de reglementare să aibă în vedere consultarea industriei și să ia în considerare efectele asupra pieței și investițiilor.