Antena Meniu Search
x

Video "Taxa pe soare", lovitura pregătiti de Guvern pentru români, în plină criză energetică. "Îţi dă cu o mână şi îţi ia cu două"

O conferinţă despre un proiect controversat al ministerului Energiei s-a transformat într-o scenă de teatru absurd. Personajele principale au fost Virgil Popescu şi George Simion. Liderul Aur a intrat în instituţie cu jurnaliştii, care aşteptau explicaţii despre aşa-numita taxă ,,pe soare". Aceasta ar urma să fie plătită de toţi cei care au instalate panouri fotovoltaice. Până când Virgil Popescu să dezmintă informaţia, Simion a ţinut propria conferinţă de presă şi l-a căutat pe ministru, cu jandarmii după el. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 05.12.2022, 19:27

Vezi și

În zadar au încercat angajaţii să îl oprească pe George Simion, care s-a ,,lipit" de jurnalişti şi a intrat cu ei în sala de conferinţe a ministerului Energiei. Acolo a stat vreme de 20 de minute, pe care le-a petrecut Live, pe facebook. Când s-a făcut ora pentru declaraţii, Virgil Popescu nu a mai apărut.

George Niculescu, secretar de stat Energie: Domnul ministru îşi cere scuze că nu poate participa la această conferinţă de presă. Dar având în vedere că în sală sunt persoane care nu sunt acreditate şi nu şi-au făcut accesul în minister conform regulilor, domnul ministru vă roagă să înţelegeţi că nu poate coborî la această conferinţă de presă.

Liderul AUR a profitat de lipsa ministrului şi s-a aşezat chiar el la pupitru.

George Simion, la pupitrul ministrului: Dacă încalc vreo lege, să vină un organ al statului să îmi spună.

Pe acelaşi subiect

I-au spus jandarmii că a încălcat legea, dar nici asta nu a contat. Simion s-a plimbat liniştit pe holurile ministerului, în căutarea lui Virgil Popescu. La o oră şi 10 minute de la momentul în care trebuia să aibă conferinţa, la pupitru a apărut şi ministrul Energiei. Însă doar după ce politicianul a plecat de bună voie din instituţie.

Ministrul Energiei a vorbit şi despre taxa ,"pe soare"

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Vreau să încep prin a-mi cere scuze pentru întârzierea conferinţei de presă, dar cred că v-aţi dat seama că aceasta nu putea fi ţinută în condiţiile prezenţei domnului Simion. Singura miză pentru care a venit aici a fost să facă circ. Ce a făcut astăzi George Simion e bătaie de joc la adresa instituţiilor statului.

Într-un final, ministrul Energiei a vorbit şi despre taxa ,"pe soare", despre care USR a susţinut că aduce noi costuri pentru cei care şi-au montat panouri fotovoltaice.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Când numărul prosumatorilor este foarte mare şi ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic naţional, în baza unui studiu. Începând cu data de 1 dec 2026, atunci statul poate introduce o taxă.  Nu există "va fi o taxă de mâine, sau de poimâine, sau anul viitor". Faptul că se spune că se introduce o taxă este un fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă. Toţi românii care îşi montează panouri fotovoltaice pe case nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată.  Vorbim de puteri instalate de 5kw, de 7 kw, de 10 kw. Nicidecum de peste 30 de kw, cum există în textul oug, acolo unde s-ar putea impune o eventuală taxă după 2026.

Vestea îi sperie pe cei cu mici afaceri care au vrut să facă economie la facturi.

Ionel Ștefăniță, administrator: Am montat acest sistem pentru a diminua costurile având în vedere că energia s-a scumpit. Taxa pe soare mi se pare aberantă, adică îţi dă cu o mână şi îţi ia cu două. Nu este renatabil să faci o investiţie, ca să plăteşti taxe în plus.

Levente Varvedo, administrator firma panourilor fotovoltaice​: Această taxă va fi introdusă efectiv pentru cei care realizează aceste investiţii pentru a obţine profituri sau investesc în producţie efectiv de energie electrică şi nu pentru cei casnici.

Şi PSD a anunţat că nu va susţine această măsură. În România existau, la final de septembrie, peste 26 de mii de prosumatori, cu o putere instalată de 256 de mii de kWh. Adică ar ajunge să acopere consumul unui oraş precum Clujul, timp de un an. Până la final de an, numărul celor care îşi montează panouri solare ar putea ajunge la 30 de mii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » "Taxa pe soare", lovitura pregătiti de Guvern pentru români, în plină criză energetică. "Îţi dă cu o mână şi îţi ia cu două"