Lucrări de 4 milioane de euro cu garanţie "doar pe hârtie". Cum arată Piaţa Unirii din Oradea, reabilitată acum 6 ani. "Mă întreb cine o să plătească"
Dale crăpate, fântâni arteziene defecte şi iluminat pe orbecăite. Aşa arată, la pas, Piaţa Unirii din Oradea, la doar şase ani de la ampla reabilitare. Toate reparaţiile vor fi făcute pe cheltuiala constructorului, dă asigurări primăria care a găsit soluţii şi pentru plimbările pietonilor, care acum sunt, la modul propriu, sub ... clar de lună!
De Georgiana Botez la 10.08.2022, 17:53Punctul zero al Oradei. Aproape că nu este placă din piatră albă care să nu fie degradată. Fie că vorbim de fisuri cât o linie de creion, crăpături de câţiva centimetri sau chiar cioburi lipsă. Aleasă pentru eleganţa sa, piatra Trani, altădată albă, este astăzi gălbuie, cu pete negre. "Mă gândesc că şi calitatea e proastă şi probabil execuţia nu e cum ar trebui să fie, că n-ar fi voie. Dar oricum, dacă trebuie schimbate din nou o să coste o grămdă de bani şi mă întreb cine o să plătească. Adică ştiu, noi", spune un localnic. "Cred că e problema constructorului aici. Şi calitatea. Este păcat", comentează un altul.
Lucrări de 4 milioane de euro cu garanţie "doar pe hârtie", la Oradea
Ansamblul Duiliu Marcu, în centrul căruia tronează statuia Regelui Ferdinand, se degradează pe zi ce trece. Lucrările de reabilitare au costat 4 milioane de euro şi aveau o garanţie de 10 ani. Pe hârtie doar. În realitate, au ţinut doar şase ani. "O parte din pierderi au fost deja înlocuite. Există unele discuţii pe partea de acces auto pe zonele pietonale care au fost gândite pentru a suporta doar trafic pietonal", a declarat Marius Moş, director executiv Direcţia Proiecte cu Finanţare Internaţională, Primăria Oradea.
Noaptea e şi mai rău. Platoul central e iluminat atât de slab încât, anul trecut, un tânăr aflat pe o trotinetă electrică s-a izbit de o scenă şi s-a dat peste cap. "Mai trebuie făcut un pic iluminatul, insistat. Pe la fântâni în special, că nu se văd", crede un trecător. "Am propus două soluţii. O dată suplimentarea numărului de stâlpi de iluminat public şi montarea unor reflectoare fie pe clădiri, fie pe stâlpi mai înalţi", spune Alina Silaghi, director general Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea.
O reparaţie unitară este însă greu de făcut, pentru că responsabilitatea fiecărei zone aparţine unei alte instituţii.