"Mă va ajuta foarte mult pentru că voi putea justifica nişte venituri." Legea bacșișului intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023
După 7 ani de când a fost iniţiată, legea bacşişului devine, în sfârşit, realitate. De la 1 ianuarie, acesta va fi trecut pe nota de plată. Banii, care vor fi impozitaţi cu 10%, ar urma să fie distribuiţi integral angajaţilor. Cum anume, vor decide patronii. Românii lăsau şi până acum celebrul ,"bacșiș" dar nimeni nu avea o evidenţă a sumelor oferite în restaurante sau baruri.
De Alex Prunean la 14.12.2022, 18:00"În funcție de ce alegi cât lași?"
"Păi… dacă sunt mulțumit de servicii sau nu. Dacă sunt mulțumit atunci las, cam 10%."
De luna următoare, bacşişul va fi legalizat şi impozitat. Cu acest nume va apărea şi pe bonul fiscal.
Alex Prunean, reporter Observator: "Nota de plată primită la finalul mesei va avea o rubrică specială în care clientul va putea trece cu pixul procentul din suma totală pe care vrea să îl lase ospătarului, dar nu mai mult de 15%. Cei care nu vor să se încurce în calcule vor putea trece direct suma pe care vor s-o ofere cadou."
- Legea Bacșișului a fost adoptată. Va fi trecut pe nota de plată și este cuprins între 0 și 15%
- Impozitarea bacşişului se întoarce în forţă de la 1 ianuarie. De ce sunt bucuroşi de veste angajaţii din HORECA
- Taximetriştii, panicaţi după ce au aflat că s-ar putea introduce plata cu cardul. "Dacă plăteşte cash, mai...
Bineînţeles, acest lucru nu înseamnă că vom fi obligaţi ,"să mulţumim" dacă nu suntem satisfăcuţi de servicii. Vestea adoptării legii era de mult aşteptată de zecile de mii de angajaţi din horeca.
Reacția patronilor și a angajaților din Horeca
Radu Dumitrescu, proprietar restaurante: "Este cea mai bună veste din ultimul an, după redicarea restricţiilor. Este foarte bine atât pentru clienţii noştri, cât şi pentru oaspeţi. Volumul plăţilor cu cardul a crescut, a ajuns la aproximativ 80% din total. Oaspeţilor le era aproape imposibil să le ofere tips colegilor noştri pentru că nu aveau bani cash."
Ospătar: "Mă va ajuta foarte mult pentru că voi putea justifica nişte venituri extra pe care le am pe lângă salariul meu şi pe lângă asta voi putea obţine un credit mai mare pentru o casă sau orice am nevoie."
De cele mai multe ori, salariul lor este minimul pe economie, iar bacşişul este singura formă prin care îşi suplimentează venitul.
Oana, barman: "Au fost foarte multe cazuri în care clientul a vrut să lase tips și neavând fizic bani la el nu s-a putut acest lucru."
Proiectul de lege a fost iniţiat de fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici, dar a stat ani buni la sertar.
Eugen Teodorovici, iniţiatorul legii: "Va fi cea mai bună formă de bacşiş la nivel mondial. Este o formă opţională. Clientul, dacă doreşte, să îşi arate mulţumirea faţă de serviciile prestate, poate să opteze pentru un bacşiş pe care să îl noteze pe nota de plată, fie în procent, fie nominal, se va fiscaliza, dar numai cu 10%."
Ioan Bășea, proprietar local: "În sfârșit, zic eu, s-a făcut dreptate, fiindcă în toată lumea tips-ul sau bacșișul este reglementat, este legal, la noi până acum lucrurile erau destul de complicate."
Există însă şi o prevedere care ar putea nemulţumi angajaţii. Operatorii economici vor stabili prin regulament intern procedura de distribuire către angajaţi a bacşişurilor.