Antena Meniu Search
x

Video Impozitarea bacşişului se întoarce în forţă de la 1 ianuarie. De ce sunt bucuroşi de veste angajaţii din HORECA

De anul viitor, nota de plată de la restaurante ar putea să includă bacşişul. Scopul este dublu: să crească încasările la buget, prin impozitarea atenţiilor cu 10 procente şi să trimită tips-urile direct în buzunarul chelnerului. Astăzi, legea a mai făcut un pas spre adoptare.

De Alexandra Marin la 08.11.2022, 19:40
Vezi și

Proiectul de lege pe care se pusese praful a fost aprobat astăzi de Comisia de buget din Camera Deputaţilor. A adus zâmbete pe feţele chelnerilor, barmanilor şi curierilor care livrează mâncare. 

Sub toate produsele consumate, pe nota de plată şi bonul fiscal, va exista şi o secţiune separată pentru bacşiş. Evident, va purta o altă denumire, cel mai probabil de "taxă pentru servicii", ce va trebui să fie cuprinsă între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. 

Conform legii, prin bacșiș se înțelege "orice sumă oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate". Fiecare leu va fi impozitat, dar angajaţii din restaurante văd partea plină a paharului. 

Roxana Crînguş - ospătar: Pe acte, noi avem salariul minim, dar câştigăm mult mai mult cu tips-ul, dar asta ne încurcă în foarte multe situaţii. Nu putem să facem ceva de viitor. Dacă vrem să facem un credit, automat ne confruntăm cu o barieră, cu un refuz, pentru că noi nu putem dovedi venitul nostru.

Pe acelaşi subiect

Bacşişul va apărea pe nota de plată

Gabriel Biriş - avocat de business: Angajatul câştigă pentru că are nişte venituri care sunt bancabile, pentru restaurant e neutru pentru că restaurantele care se respectă şi sunt corecte cu angajaţii nu păstrează nimic tips, iar bugetul câştigă. E o situaţie în care nu are nimeni de pierdut, doar de câştigat

În plus, pentru că tot mai mulţi clienţi plătesc cu cardul la restaurant, barmanii şi chelnerii se tem că rămân fără mare parte din venituri dacă nu se aplică legea bacşişului trecut pe notă.

Ionuţ Melintescu - manager restaurant: Ospătarii trăiesc din tips. Venitul lor din salarii este destul de mic, tips-ul comensează cu până la 60-70% din valoarea veniturilor lor. 

Dacă parlamentarii o aprobă repede, iar Klaus Iohanis nu are obiecţii, legea bacşişului pe nota de plată ar putea fi aplicată la începutul anului viitor. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Impozitarea bacşişului se întoarce în forţă de la 1 ianuarie. De ce sunt bucuroşi de veste angajaţii din HORECA