Marcel Ciolacu, anunţ despre eliminarea excepţiilor fiscale. "Undeva nu funcţionează"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că eliminarea excepţiilor fiscale, măsură luată în calcul de Guvern în domeniile beneficiare, precum construcţii, IT, agricultură, industrie alimentară, nu va fi una "brutală", întrucât Guvernul nu doreşte să strice activităţile care funcţionează.
De Redactia Observator la 16.08.2023, 12:58El a răspuns astfel miercuri, la Palatul Victoria, la o întrebare venită din partea unui participant la Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni, student la medicină dentară la Oradea, preocupat de perspectivele pentru tinerii care doresc să-şi deschidă o afacere după finalizarea studiilor în domenii precum Sănătate sau IT.
"Avem programe în desfăşurare. În acest moment e Start-Up Nation, e în nu ştiu al câtelea an. Încercăm acum să-i dăm o latură şi pentru românii care sunt plecaţi în străinătate, să aibă acces la această platformă (...) Toate aceste programe continuă. Micro-întreprinderile - există o singură abordare diferită a Comisiei - faptul că ele au devenit un fel de offshore în interiorul unui stat. Nu poţi să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi, dar să rezolvăm problemele, primele cinci probleme: trai fără sărăcie, fără foame, sănătate, educaţie, infrastructură. Deci, undeva nu funcţionează.
Şi Comisia a zis: am înţeles, haideţi să vedem gradual, cum scoatem aceste excepţii, dar ele... discuţia şi scoaterea excepţiilor nu este una brutală, care să strice activitatea. Totuşi, HoReCa, microîntreprinderile... Noi venim şi după perioadă de pandemie, când ele au fost susţinute cu bani de la buget ca să depăşească acel un an şi jumătate an în care nu au mai avut activitate. Au fost hoteluri închise, restaurantele închise, cinematografele închise, teatrele închise. Atunci, în acel moment, statul român a venit cu fonduri foarte multe. S-au întors, mi se pare, că până aproape de 6% din PIB către această zonă. Nimeni nu va modifica nimic din ceea ce funcţionează", a declarat Ciolacu.
Impozit în IT şi construcţii pentru salarii de peste 10.000 lei brut
- Cine beneficiază de privilegii fiscale în România. IT-iştii nu sunt singurii scutiţi de impozitul pe venit
- Noile măsuri fiscale, exemple de calcul: cât plăteşti pentru o maşină de 150.000 de euro sau apartamente de...
- Ultima variantă a măsurilor fiscale. Impozit în IT şi construcţii pentru salarii de peste 10.000 lei brut....
Potrivit ultimelor variante discutate, angajaţii din IT, construcții, industria alimentară şi agricultura care au salarii ce trec de 10.000 lei brut, aproape 6.000 de lei net, vor plăti impozit pe venit și contribuția la pilonul 2, pe suma ce depășește plafonul, au declarat surse politice pentru Observator. Şi în cazul micilor antreprenori, românii cu PFA, dacă venitul realizat depășește 24 salarii minime brute vor plăti CASS pentru toată suma.
Alte măsuri vizează taxarea proprietăţilor de peste 500.000 de euro, dar şi a automobilelor scumpe de peste 75.000 de euro, însă cu 0,3% şi nu cu 1% cum se vorbea până acum.