Antena Meniu Search
x

Cine beneficiază de privilegii fiscale în România. IT-iştii nu sunt singurii scutiţi de impozitul pe venit

Angajaţii din IT care îşi desfşoară activitatea în România pot beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor. Pe lângă aceştia sunt şi alte categorii de angajaţi care beneficiază de privilegii fiscale. 

de Redactia Observator

la 16.08.2023, 12:16

Cine beneficiază de privilegii fiscale în România
Cine beneficiază de privilegii fiscale în România

Mai bine de 104.000 de angajați din IT sunt scutiți în România de la plata impozitului pe venit, ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator, dar aceștia aduc de circa două ori mai multe contribuții la bugetul de stat, comparativ cu media națională, potrivit unui studiu al Asociației Patronale a Industriei de Software (ANIS).

Categoriile de români care beneficiază de privilegiile fiscale

Legea spune că inclusiv companiile care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României şi care au un obiect de activitate ce include crearea de programe pentru calculator pot beneficia de această scutire. Este interesant de menţionat că legea specifică faptul că obiectul de activitate trebuie să includă şi crearea de programe, ceea ce inseamana că aceasta nu trebuie să fie activitate principală, ci poate fi şi o activitate secundară, cu condiţia să fie autorizată conform legii.  

IT-iștii din sectorul public vor beneficia de aceleași facilitați fiscale ca cei din privat 

Pe acelaşi subiect

Ministerul Finanțelor, alături de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației au adoptat Ordinul comun privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, prin care și personalul din instituțiile publice care desfășoară astfel de activități beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor.

Funcțiile pentru care se va aplica scutirea de impozit sunt: administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor, inginer de dezvoltare a produselor software.

Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor, prevederile au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2023. 

Categoriile de români care beneficiază de privilegiile fiscale

La începutul lunii August, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat, că ar trebui să ne pregătim de o inflaţie corelată cu creşterea costurilor salariale. Chiar şi aşa, guvernatorul BNR insistă că rata anuală a inflaţiei îşi va continua scăderea. 

Guvernatorul BNR a explicat faptul că mediul de afaceri "nu trebuie cocoşat cu impozite, dar trebuie să plătească toată lumea", referindu-se la măsurile de austeritate propuse de social-democraţi pentru mediul privat.

"Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu impozite, dar trebuie să plătească toată lumea, Privilegiile sunt cu un scop țintit. Dacă trec de o perioadă, devin rente, care distorsionează piața. Unii vor chiar rente viagere. Nu e vorba să împovărăm prea mult, dar treptat trebuie să renunțăm la privilegii fiscale. Trebuie negociat și găsită o soluție".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri economice » Cine beneficiază de privilegii fiscale în România. IT-iştii nu sunt singurii scutiţi de impozitul pe venit