Masa de Crăciun, o adevărată provocare pentru români. Cât costă acum, în comparaţie cu anul trecut
Masa de Crăciun din acest an ne va costa cu cel puţin 50% mai mult faţă de anul trecut. De la cozonac, sarmale, friptură sau salată de boeuf, toate sunt acum mai scumpe, indiferent că le vom face acasă sau le vom cumpăra de la firmele de catering.
De Mădălina Chiţac la 24.11.2022, 19:56De ani buni, Maria Acristei pregăteşte cozonaci, în propria brutărie. A păstrat reţeta şi ingredientele de calitate dar spune că a fost nevoită să crească preţul cu 15%. "Un cozonac, undeva la 100 de lei. Anul trecut, în decembrie, făina pentru cozonac o cumpăram între 2 şi 3 lei pe kg, acum o cumpărăm cu peste 6 lei. Untul..35 de lei, iar acum 50 si ceva de lei, spre 60. Zahărul anul trecut era sun 3 lei, acum este 6. Laptele este peste 6-7 lei", a declarat Maria Acristei, proprietar brutărie.
Anul trecut, un kilogram de pulpă de porc costa 19 lei. Acum, acelaşi kilogram e 23 de lei
Şi celelalte preparate pe care le vom pune pe masa de Crăciun sunt mai scumpe. Anul trecut, un kilogram de pulpă de porc costa 19 lei. Acum, acelaşi kilogram e 23 de lei. "Anul trecut friptura de porc era în jur de 70 de lei, anul acesta este 90 de lei", a declarat Cristina Feraru, manager restaurant. Toate produsele tradiţionale care conţin carne vor fi mai scumpe. Salata de boeuf, spre exemplu, sau sarmalele. "Anul trecut era 3 lei bucata, anul acesta este 3,5 lei. Undeva la 20 de sarmale intră la un kilogram. Varza murată anul trecut costa 5 lei pe kg, anul acesta 7-8 lei, la ofertă", a declarat Cristina Feraru, manager restaurant.
Cât ne-ar costa acelaşi preparat, dacă l-am face acasă? "Pentru 50 de sarmale ai nevoie cam de 3 kg de varză murată. Carnea tocată pentru 50 de bucăţi...2 kg, în jur de 23 de lei kg. Orez...300 de grame, 10 lei. Coastă afumată, 12 RON. Ceapă, un kg, 5 lei. Bulion, 3-400 de grame, 10 lei. Eu am aproximat undeva la 132 de RON pentru 50 de sarmale. Anul trecut ne costau 50 de bucăţi de sarmele 100 de ron ", a declarat Cristina Feraru, manager restaurant.
"Mai pot exista creşteri de preţuri. Este posibil ca la carnea de porc să mai crească puţin preţul. Este posibil şi la cozonac", a declarat Dragoş Frumosu, specialist industria alimentară. Masa de Crăciun din acest an va fi cu cel puţin 50% mai scumpă, spun specialiştii. "Seceta, care a condus la creşterile de preţuri destul de mult la cereale. continuăm cu războiul care a creat un minus de 30% pe piaţa cerealelor. Şi evident creşterea preţului la energie, gaze şi combustibil", a declarat Dragoş Frumosu, specialist industria alimentară. Aşa că, pentru a pune toate cele necesare pe masa de Crăciun, mulţi români vor trebui să strângă din timp bani sau să cumpere cu prudenţă.