"Medicamentele" de toamnă pentru care se înghesuie gospodinele în pieţe. Beneficiile pentru sănătate sunt extraordinare
Toamna se numără bobocii, dar şi fructele sau legumele bogate în fibre, vitamine şi minerale. Cum în această perioadă, toate pieţele din ţară se transformă într-un spectacol de culori şi arome de toamnă, producătorii locali au grijă să îşi surprindă cumpărătorii nu doar cu aspectul atrăgător al produselor, ci şi cu gustul desăvârşit. Specialiştii spun că acest anotimp aduce adevărate minuni pentru sănătate.
De Redactia Observator la 03.11.2024, 09:03
Toamna a umplut piețele cu arome şi gusturi care seduc instantaneu clienții. Producătorii locali şi-au etalat cu mândrie recoltele bogate de legume și fructe. "Avem broccoli, avem conopida de toamnă. Avem kapia, cel roşu, care a crescut mai bine decât cel din vară, spanacul, ceapa uscată, morcovi. Tot ce poate fi acum pe răcoare. Varză. Mai avem ceva kapia, gogosar, spanac, ridichi. Mai avem ceva patrunjel, praz şi salată, cartofi, telina".
Cu o ofertă atât de variată, gospodinele și-au umplut cămările pentru iarnă. Fie că au ales vinete pentru congelator sau zacuscă, ardei capia, roșii pentru bulion, fructe pentru compot sau dulceață, toate acestea au transformat simplele cumpărături într-un adevărat festin. "Am pus de toate. Nu pot să stau fără să pun. Am luat ceva conopidă să pun, asortată, cu de toate. Dulceţuri, compoturi pentru familie. Le fac acasă împreună cu copiii mei. Le fac cum îmi place mie. Fac şi zacusca şi gemurile, absolut tot".
Iar beneficiile extraordinare pe care aceste comori ale naturii le aduc organismului sunt şi ele multe. Pe lângă aportul bogat de vitamine și nutrienți esențiali, care ne întăresc imunitatea, fructele şi legumele ne dau energie pe tot parcursul zilei.
Beneficii pentru sănătate
"Varza este iar o legumă foarte benefică, una dintre preferatel mele. Este deosebit de important să spunem că aceasta conţine glucozinolaţi, care ajută organismul în procesul de detoxifiere", explică Diana Bartha, nutriţionist şi dietetician. "Recomandarea noastră este să se consume legume de toate felurile, tot ce există. Cu cât este mai colorat, cu atât este mai sănătos", potrivit medicului Mioara Pavel.
În timp ce legumele pot fi consumate fără restricții, aportul de fructe ar trebui să fie unul limitat. "În general, este bine să consumăm maximum 500 de grame pe zi de fructe, fiindcă peste această cantitatea aportul de fructoză este destul de ridicat şi va încărca ficatul cu grăsimi", explică medicul Mioara Pavel.
Cei care vor să-şi facă provizii pentru la iarnă, ar trebui să se grăbească. În curând, legumele și fructele de sezon vor deveni tot mai rare în piețe.