Ministrul Finanţelor insistă asupra reducerii deficitului bugetar. CE ar putea lăsa România fără fonduri europene în valoare de 75 de miliarde de euro
Ministrul Finanţelor susţine că România trebuie să reducă deficitul bugetar cât mai repede. În caz contrar, CE ar putea suspenda fondurile europene în valoare de 75 de miliarde de euro.
De Redactia Observator la 20.09.2023, 22:12Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă, miercuri seară, că legea privind măsurile fiscale a avut un parcurs lung, dar era necesară pentru că evoluţia deficitului bugetar ar putea să ne lase fără fonduri europene, relatează news.ro.
Evoluţia deficitului bugetar ridică îngrijorări la nivelul Comisiei Europene
"Traseul acestui proiect de lege a fost îndelungat. Toată lumea îşi pune aceast întrebare, de ce este nevoie acum de acest proiect de lege", a afirmat, Marcel Boloş, miercuri seară, la finalul şedinţei de Guvern.
Ministrul Finanţelor a vorbit despre deficitul bugetar.
- "De fapt ne-au jumulit pe noi". Cum ne afectează taxele și impozitele pregătite de Guvern. Avertisment dur al...
- 1.000 km de autostradă, "performanţa" atinsă de România în 30 de ani. Ultimul segment, "un drum care nu duce...
- Măsura "revoltătoare" pregătită de Guvern pentru sălile de fitness. Cu cât se vor scumpi abonamentele
"La finalul acestui an, ţinta de deficit asumată de România a fost de 4,4% din PIB, iar în luna mai deja aveam 2,34% din BIP (...) în curând o să comunicăm şi datele oficiale pentru luna august, când deficitul bugetar este de 2,66% din PIB, adică 42,53 miliarde de lei, ceea ce creează, pe bună dreptate, la nivelul CE îngrijorări", a mai transmis ministrul.
Potrivit acestuia, în luna iunie, când au fost publicate rezultatele execuţiei bugetare, Comisia Europeană s-a autosesizat.
Ministrul e explicat că, la nivelul CE sunt două regulamente în vigoare – unul pe Politica de Coeziune, care menţionează că, atunci când un stat membru este în procedură de deficit bugetar excesiv, CE poate suspenda fondurile europene.
România riscă suspendarea fondurilor PNRR
De asemenea, se pot suspenda fonduri din PNRR, "E poate să taie fondurile alocate statului membru dacă nu ia măsuri de reducere a deficitului".
"Procedura de deficit excesiv era una corectivă – suntem în perioada în care trebuie să adoptăm măsuri care să ajusteze ţinta de deficit bugetar (...) În caz contrar, pe înţelesul tuturor, înseamnă suspendarea fondurilor europene", a mai afirmat Marcel Boloş.
Întrebat despre ce sumă ar fi vorba, Boloş a precizat: "75 de miliarde de euro pe care nu ne permitem să-i avem suspendaţi".