Video "De fapt ne-au jumulit pe noi". Cum ne afectează taxele și impozitele pregătite de Guvern. Avertisment dur al economiștilor
Taxele şi impozitele pregătite de Guvern vor lovi din plin mediul privat și sistemul bancar. Costurile le vor simți în buzunar, însă, tot oamenii de rând - clienţii băncilor și cei ai marilor lanțuri de magazine. Este avertismentul dur lansat de economiştii consultaţi de Observator. Premierul Marcel Ciolacu are o cu totul altă viziune.
Noile taxe si impozite pentru bănci, mari companii si firme mici din România îi vor afecta, în final, tot pe românii de rând. Avertismentul vine de la economiștii care au analizat pachetul de măsuri fiscale.
Bogdan Glăvan, profesor de Economie: Atunci când mergem să cumpărăm de exemplu un detergent de la hipermarket, atunci vom plăti taxa de 1% aplicată hipermarket-ului care e o mare companie, dar va trebui să plătim și taxa de 1% aplicată producătorului de detergent, care e și el o mare companie.
Supraimpozitarea băncilor, cu 1% din cifra de afaceri, ar putea creşte imediat dobânzile la credite
Marcel Ciolacu, premierul României: Nu va duce la creșteri de dobânzi. Primul meu împrumut a fost cu 158%. Asta era dobânda de atunci. Și am supraviețuit.
- Varianta finală a pachetului de măsuri fiscale. Cât va costa de la anul un apartament de 80.000 de euro
- DOCUMENT. A fost publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscale. Impozitul pe cifra de afaceri,...
- Marcel Ciolacu, despre pachetul de măsuri fiscale: "Ce nu vom mai tolera însă este şmecheria"
Gabriel Biriș, analist economic: Am așa senzația că oamenii nu învață din greșeli! Ăsta este efectul impozitelor pe cifra de afaceri sau de venituri.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Pe lângă impozitul pe profit de 16%, băncile vor plăti și o taxă de 1% din cifra de afaceri. Guvernul suprataxează instituțiile bancare pentru ca au realizat profituri uriașe în urma dobânzilor mari pe care le-au perceput de la clienți. În 2022 câștigurile totale ale băncilor s-au ridicat la 10 miliarde de lei, cu 25% mai mult decât în 2021.
Bogdan Glăvan, profesor de Economie: O banca plătește impozit pe profit 300-400 milioane de lei, prin această taxă va mai plăti încă 40-50 milioane lei. Ea bineînțeles că va pasa această povară pe umerii clienților.
IFN-urile, neatinse de pachetul de măsuri fiscale
IFN-urile, cele care oferă împrumuturi cu dobânzi uriaşe, de peste 1000% - au rămas neatinse în pachetul de măsuri fiscale. Impozitul minim pe cifra de afaceri pentru marile companii va avea și el un efect negativ.
Bogdan Glăvan, profesor de Economie: Deci noi vom suporta în lanț această taxă, nu ne va mai interesa că l-au jumulit pe bancher sau au jumulit un lanț de supermarket-uri, de fapt ne-au jumulit pe noi.
Un milion de oameni vor fi afectați de măsurile fiscale pregătite de Guvern
Experții estimează că un milion de oameni vor avea venituri mai mici după eliminarea facilităților fiscale. E vorba despre angajații din sectorul IT și despre românii care lucrează în construcții, agricultură și industria alimentară.
Patronatele spun că noile taxe si impozite pun 85% din efortul fiscal pe mediul privat și doar 15% pe aparatul bugetar. Bugetarii care câstigă peste 8000 de lei net nu vor mai primi tichete de masă şi nici vouchere de vacanță. Guvernul a decis că aceste tichete vor fi taxate cu 10% - contribuția la sănătate.
Bogdan Hossu, lider CNS "Cartel Alfa": Se creează o discriminare cu plafonul respectiv.
Eugen Rădulescu, consilier guvernator BNR: Nu sunt foarte sigur că măsurile adoptate pe repede-înainte sunt neapărat și bune.
Premierul contrazice, însă, toate argumentele economiştilor.
Marcel Ciolacu, premierul României: Nu putem lasă o țară să se ducă în prăpastie de dragul predictibilităţii. Nicio țară normală la cap nu poate continua așa, nicio țară normală la cap nu poate continua cu excepții fiscale îngropând țara.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰