Antena LIVE

Curs valutar

Mugur Isărescu, anunț despre cursul valutar în 2025: "'Nu mai e niciun secret. E posibil să se întâmple, nu?"

Banca Națională a României va da ''ușor, ușor'' mai multă flexibilitate cursului de schimb pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează și încep să intre capitalurile, a afirmat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În opinia sa, la acest moment nu ''este cazul să se deprecieze cursul''.

De la 17.02.2025, 16:02
WhatsApp
Mugur Isărescu, anunț despre cursul valutar în 2025: "'Nu mai e niciun secret. E posibil să se întâmple, nu?" Profimedia Images

''Să vedem ce ne spune piața. Dar înainte am mai spus un lucru. În momentul actual, chiar că nu este cazul să se deprecieze cursul, că avem o grămadă de tensiuni și o facem fără a dezechilibra prea mult lucrurile. Vedeți că rezerva a crescut până în vara anului precedent cu vreo 10 miliarde, pe urmă a scăzut cu vreo 9 miliarde, o să mai crească la sfârșitul lunii, când o să apară cifra, pentru că au intrat 4 miliarde din împrumuturi externe. Deci, facem lucrurile așa cum trebuie. Nu știu nici eu ce se va întâmpla cu cursul. Piața va determina, dar, ușor, ușor, vom da mai multă flexibilitate, pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează, lucrurile încep să intre în normal și se restabilește încrederea. O să lăsăm mai multă flexibilitate cursului, că intră multe capitaluri. Știți că anul trecut, până spre vară, am căutat să nu se aprecieze cursul, pentru că atunci când ai un deficit comercial atât de mare nu e bine să se aprecieze cursul'', a afirmat Isărescu, în conferința de prezentare a Raportului asupra inflației, potrivit Agerpres.

Curs de peste 5 lei / euro în 2025

El a admis că există posibilitatea ca, anul acesta, cursul de schimb pentru un euro ''să sară'' de 5 lei.

''Nu mai e niciun secret, bugetul a fost construit pe un curs de peste 5. E posibil să se întâmple, nu? Bugetul este construit pe baza datelor pe care le face o autoritate guvernamentală de prognoză. Eu, mai degrabă, aș detensiona discuțiile legate de depășirea nivelului de 5. Am citit atâtea lucruri, încât uneori m-am speriat și eu de maniera în care poate să fie gândit acest lucru. Păi de la 4,97 la 5 e mai puțin de 1%. 5 bani înseamnă 1%, aici sunt numai 3 bani. Așa o să fie o jale, de exemplu, că o să crească prețul la telefonie, adică în loc de 100 de lei - să dăm o cifră - abonamentul lunar o să fie 101 lei, deci o să crească prețul cu un leu. Și acest lucru o să aibă mare impact'', a arătat Isărescu.

Guvernatorul BNR a subliniat că intervențiile băncii centrale în piață au fost în calitate de intermediar între aceasta și Ministerul de Finanțe.

''Noi ne-am ținut de curs și l-am stabilit, cu toate că avem o politică de flotare, pentru că a fost război, pandemie, apoi războiul ăsta s-a mai apropiat de noi și am mai fost blagosloviți și cu o criză energetică de toată frumusețea, care a împins prețurile peste tot în sus. Deci, nu am ținut secret că facem acest lucru, dar politica noastră este de flotare. Ce am reușit? Păi am reușit să avem cursul în continuare determinat de piață. Nu ați auzit o singură plângere din piață că cineva nu și-ar fi luat banii la ceea ce e în piață. Cum am făcut? Asta este arta Direcției noastre de Operațiuni de Piață și îi adresăm felicitări. Că am intervenit în piață? Am intervenit dar, așa cum am mai spus, am intervenit noi fiind la rândul nostru intermediari între Ministerul de Finanțe și piață. Ministerul de Finanțe, în loc să-și vândă disponibilitățile pe care le-au luat din împrumuturi externe, din bani europeni, direct în piață, le țin la Banca Națională și, când au nevoie, cer Băncii Naționale să vândă o parte din aceste disponibilități. Nu sunt mici. De ce suntem intermediari? Pentru că în ciuda poziției critice la adresa guvernatorului, a unor colegi de-ai mei, considerăm că a vinde direct într-o piață, care nu e foarte adâncă, să vinzi într-o singură zi un miliard de euro, păi miști cursul atât cum se mișcă la țările cu care ne comparăm (Ungaria, Polonia, Cehia - n. r.), miști cursul cu 20 de bani. Tendința în România este: când se apreciază a fost un accident, când se depreciază e jale. Și asta este, nu avem prea mulți indicatori economici de care să ne agățăm, să creeze credibilitate în țara asta. Poate că nu e cel mai bun. Poate că trebuia să avem și noi un Dow Jones, un indice de bursă sau ceva, dar deocamdată avem cursul'', a explicat Mugur Isărescu.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

curs valutar mugur isarescu banca nationala bnr
Întrebarea zilei
Cât vorbiţi la telefon pe zi?

Mai puţin de o oră

1-3 ore

Peste 3 ore

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Comuna din România unde te simți ca-n Dubai. Autoritățile au făcut o...
Fanatik.ro
Publicat 21.02.2025
Alertă Severe Weather! Orașele din România unde vor fi -26 grade Celsius...
Gandul
Publicat 21.02.2025
Alegeri Germania. Gafa imensă a nemților, la indigo după cea din România....
Adevărul
Publicat 21.02.2025
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, rezumat episoade 19, 20 și 21, 20 februarie...
A1
Publicat 21.02.2025
Horoscopul zilei de 22 februarie 2025. Racii sunt norocoși. Află ce se...
CaTine
Publicat 21.02.2025
O cunoscută influenceriță din România a născut la 8 luni! Tânăra a adus pe...
spynews.ro
Publicat 21.02.2025
Fostul tenismen ucrainean din Top 20 a dezvăluit ce i-a scris un coleg rus la...
GSP
Publicat 20.02.2025
Regina faimoasă care a ieșit distrusă dintr-un triunghi amoros de coşmar! A...
Click.ro
Publicat 21.02.2025
NASA a recalculat riscul unui impact cu asteroidul 2024 YR4. E considerat cel mai...
Useit
Publicat 21.02.2025
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul...
Redacţia.ro
Publicat 21.02.2025
Ce se va întâmpla când Papa Francisc va muri. Cine anunță decesul, după ce...
libertatea.ro
Publicat 21.02.2025
BLACKPINK va organiza un turneu mondial uriaș în 2025, după o perioadă de...
ZU
Publicat 21.02.2025
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Hello taste
Publicat 20.02.2025
Expunerea la murdărie: de ce e important să îți lași copilul să se joace liber
Deparinti
Publicat 21.02.2025
Actorii turci la Festivalul Internațional de film de la Berlin. Ce vedete au...
Happy
Publicat 21.02.2025
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou...
BZI
Publicat 20.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Vitamina B6 este esențială, dar poate fi toxică în exces. Ce trebuie să știi...
Medicool
Publicat 21.02.2025