Mustul, vedeta lunii octombrie. Răsfăț pentru bucureșteni, în campusul Facultăţii de Agronomie: "Dulce, aromat, parfumat"
Toamna ne răsfaţă cu un must dulce şi aromat, de care ne putem bucura doar câteva săptămâni. Aşa că la târguri este forfotă mare. În campusul Facultăţii de Agronomie, bucureştenii au putut cumpăra vinul tânăr preparat chiar în faţa lor. Vizitatorii s-au delectat şi cu zeci de soiuri de struguri.
De Ana Grigore la 07.10.2023, 21:00Cu sute de litri de must şi struguri dulci şi aromaţi au fost aşteptaţi pofticioşii la Festivalul Toamnei Horticole organizat de studenţii Facutăţii de Agronomie din Bucureşti. Vizitatorii au degustat, au savurat şi, după buget, au cumpărat.
- Mădălina Tiliţă, studentă: Avem peste 40 de soiuri. O parte dinte ele sunt produse aici la noi în livadă şi alte probe sunt de la studenţii absolvenţi,
Cumpărătorii au fost tentaţi la tot pasul de must
- Alina Dănăilă, producător: Este un teasc tradiţional, strugurii de storc manual şi mustul iese practic singur, fără niciun fel de filtrare.
- Adina Ionescu, producător: Avem struguri de masă ceasla, hamburg tămâios şi afuzalie. Pentru must avem un amestec: hamburg, căpşunică, merlot, facem un amestec ca să fie dulce, aromat, parfumat.
- Afacerea cu care doi soţi din Iaşi au dat lovitura. Cerere mare pentru licoarea cu efecte miraculoase: un litru...
- Una din cele mai cunoscute podgorii din România, în paragină de 30 de ani. Localnici nu vor să-și vândă...
- După 4 ani într-o corporaţie, Bogdan s-a întors în ţară şi a pornit o afacere de succes:"Clienţilor nu le...
Ana Grigore, reporter Observator: Vedeta târgurilor de toamnă este de departe mustul. O băutură proaspătă şi dulce, potrivită pentru toate vârstele. Din două kilograme de struguri se produce un litru de vin, iar preţul variază între cinci lei un pahar şi doisprezece lei un litru.
În primele zile de la preparare mustul nu are alcool
Ca şi un suc de fructe, conţine multe vitamine şi nutrienţi. Stimulează imunitatea, menţine sănătatea inimii şi energizează corpul.
Dacă nu ştiaţi, poate fi păstrat şi peste iarnă, fără să folosiţi conservanţi. Trebuie fiert timp de circa 20 de minute, se aruncă spuma care se formează iar la final trebuie pus în sticle sterilizate.