Video Afacerea cu care doi soţi din Iaşi au dat lovitura. Cerere mare pentru licoarea cu efecte miraculoase: un litru costă 20 de lei
Este perioada culesului în vii, prin urmare, şi perioada mustului - o băutură cu proprietăți nutriționale uimitoare! Pe cât de rară și delicioasă, pe atât de sănătoasă. Mustul nu este doar bun la gust, ci și un adevărat medicament, asta dacă este consumat în cantitatea potrivită. La Iaşi, producătorii locali au început deja să scoată pe piaţă sucul natural din struguri, proaspăt preparat.
Din vie, direct în cada de preparare, unde, în doar câteva ore, strugurii aromaţi se transformă în mustul... numai bun de savurat. Delicios dar şi scump la vedere.
Doina Herea, producător local: Mustul nu-l găseşti tot timpul, vinul îl găseşti tot anul. Aşa arată Ravacul. Şi aici avem doar Căpşunica. Deja o parte am şi pus-o în butoaie.
Cererea este tot mai mare, producătorii încep să culeagă via
În gospodăria Doinei, găsim must timp de câteva săptămâni, toamna. Iar cererea este mare aşa că femeia a decis să culeagă via treptat.
Doina Herea, producător local: Noi ducem doar must proaspăt la clienţi, iar restul îl facem vin. Se caută mustul căpşunică, în general ăsta predomină. 20 de lei kilogramul. Must doar acum găseşti. E foarte limpede, uitaţi! E ca un suc acum.
Cum alegem cel mai bun must. Recomandările specialiştilor
Specialiștii recomandă ca mustul să fie proaspăt şi natural, fără conservanți. Indicat este să îl cumpărăm direct din crame sau de la producătorii locali.
Dan Herea, producător local: Are un gust aromat, căpşunică, roşu aprins, un must foarte dulce.
E un vin aromat, cu mai puţine grade, dar este apreciat de consumatori.
Clara Mihociu, reporter Observator: Pentru pofticioşi, există şi varianta de a putea fi cumpărat la pahar. Un astfel de pahar de 350 ml costă 10 lei. Este, de altfel, şi cantitatea maximă indicată pentru a fi consumată într-o zi pentru a ne bucura doar de beneficiile mustului.
Mustul are efect antiinflamator şi menţine inima şi creierul sănătoase
Beneficii deloc puţine. Mustul are efect antiinflamator şi menţine inima şi creierul sănătoase.
Ionuţ Ignat, nutriţionist: Ca şi vitamine, conţinutul de vitamina C, este un asistent de nădejde la sistemul nostru imunitar şi, bineînţeles, complexul de b-uri complet. conţine şi magneziu, conţine şi potasiu.
Soiurile albe - Feteasca Neagră sau Grasa de Cotnari, dar şi cele roşii - Merlot sau Cabernet Sauvignon sunt bogate în antioxidanţi. Mustul este recomandat şi persoanelor care suferă de boli precum Alzheimer sau de pierderi de memorie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰