Video Una din cele mai cunoscute podgorii din România, în paragină de 30 de ani. Localnici nu vor să-și vândă terenurile, chiar dacă nu mai fac nimic cu ele
Renumită în toată lumea pentru vinuri şi struguri delicioşi, o localitate din Oltenia trăieşte din amintirea vremurilor de glorie. Vinurile de Bălăneşti - Gorj au fost medialiate la expoziţia internaţională de vinuri de la Paris în perioada interbelică, dar acum dealurile au rămas în paragină. Mai mulţi străini au vrut să investească acolo, dar localnicii au refuzat să îşi vândă terenurile, chiar dacă nu fac nimic cu ele.
Încă de la intrarea în Bălănești vezi simbolul zonei: un ciorchine de struguri. Mica localitate în care mai trăiesc două mii de suflete se golește an de an, iar dealurile pe care ar putea creşte viţa-de-vie rămân sterpe. Tinerii au plecat la oraș sau în străinătate așa că ulițele sunt tot mai goale, iar terenurile, în părăgină.
Diana Speretoiu, reporter Observator: "În urmă cu 30 de ani, dealurile din comuna Bălănești erau renumite pentru recoltele bogate de struguri, dar acum această imagine e mai mult în amintirea localnicilor pentru că foarte multe terenuri au rămas nemuncite și acum, în loc de viță-de-vie, aici cresc mărăcini."
Vasile Cochină este unul dintre puţinii localnici care păstrează tradiţia viţei-de vie din Bălăneşti. Cultivă Fetească Regală, Cabernet Sauvignon şi Muscat Ottonel. Localnicii își amintesc cu nostalgie de vremurile în care tot satul trăia regeşte de pe urma strugurilor care se coceau pe dealurile alintate de soare.
"Acum puțină lume se mai ocupă. Da, ei mai sunt, dar mulți au plecat, nu mai sunt acasă. E păcat de dealurile care rămân nemuncite. Nemuncite, în mărăcini."
- Festivalul Vinului Moldovei din Capitală. Cât costă o sticlă de la una din cele 44 de crame care participă la...
- "Am regăsit în România bucuria de a trăi". Reacţia unui jurnalist italian pasionat de vinuri, în ţara noastră
- Cel mai bun vin din lume costă doar 40 de dolari. A învins 6.000 de vinuri din peste 20 de țări
O speranță pentru această podgorie
Vremurile bune s-ar putea întoarce. Natura este generoasă, iar vița-de-vie nobilă, doldora de struguri.
Vasile Cochină, inginer horticol: "Îi priește și ca sol, și ca expoziție în fața soarelui și ca volum de precipitații anuale."
Aşa că anul acesta se anunţă recolte bogate la Bălăneşti, 20 de tone la hectar la Fetească Regală.
"Mie mi-au plăcut întotdeauna și am avut impresia că și piața cere vinuri catifelate, fine, cu arome puternice, demidulci sau chiar dulci."
Mai mulți străini au fost interesați să investească în podgorii şi să ajute la reînvierea comunei, dar localnicii s-au opus.
Ovidiu Pungan, primar Bălănești: "Eu am încercat în anii 2013 şi 2014 să aduc nişte investitori străini, dar, din păcate, o parte din cetăţeni atunci nu au înţeles rolul pentru a dezvolta comunitate."
Primarul speră să îi convingă, totuşi, pe localnici să se unească într-o cooperativă şi să ducă mai departe tradiţia vinului de Bălăneşti, medaliat la Paris.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰