Negocierile dintre Tarom si sindicat au eşuat. Ce salarii vor piloţii care câştigă chiar şi 33.000 de lei pe lună
Cine și-a planificat un zbor intern cu Tarom trebuie să se aștepte la întârzieri sau chiar amânări de curse. Negocierile salariale dintre conducerea companiei și liderii de sindicat au eșuat. Piloţii au transmis că, cel mai probabil, vor declanșa greve de avertisment, pentru că nu au primit majorările pe care le-au cerut.
De Greta Neagu la 23.08.2022, 20:03După două luni de negocieri legate de noul contract colectiv de muncă, conducerea TAROM a ajuns la o concluzie: nu își poate permite să le majoreze piloților salariile cu cel puțin 35%, așa cum au cerut liderii de sindicat.
Narcis Pascu, sindicat TAROM: „Compania Tarom în continuare îşi bate joc de angajaţii săi. Vreau să vă spun că nu am putut să văd atâta jignire din partea companiei Tarom.”
Sindicaliștii spun că, spre deosebire de piloții altor companii aeriene, cei care lucrează la Tarom primesc salarii mai mici cu cel puțin 40% și că cele mai mari discrepanțe sunt între ofiţerii de pe aeronavele ATR, care au preponderent curse interne, și cei de la manşa Airbus și Boeing, care efectuează zboruri în străinătate.
Un pilot începător câştigă un salariu de 6.500 de lei şi odată cu experienţa, salariul său creşte
- Angajații TAROM cer salarii mai mari și amenință cu greva. Astăzi au loc noi negocieri între conducere și...
- TAROM ameninţă cu o grevă a angajaţilor. Timp de două zile pe săptămână, mai multe zboruri ar putea fi anulate
- ANPC: Blue Air se pregăteşte să iasă din piaţă şi trage de timp să nu returneze banii consumatorilor
Astfel că o persoană care are o vechime de 30 de ani ajunge la un castig lunar de 33.000 de lei.
Pe de altă parte, la operatorul de stat mai lucrează 430 de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie. El lucrează preponderent în Direcţia Tehnică.
Piloții se plâng că salariile nu au mai fost mărite încă din anul 2008
Narcis Pascu, sindicat TAROM: „Nici măcar rata infaţiei nu am primit la piloţi TAIE s-a oferit undeva cu 7%.”
Așteaptă, acum, o nouă ofertă din partea companiei. Pe de altă parte, Ministrul Transporturilor spune că o eventuală grevă nu ar face altceva decât să îngroape și mai mult compania Tarom, care are oricum grave probleme financiare.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „În momentul în care te afli în această situație economică și o dublezi și cu o posibilă sau anunțată grevă intri într-un scenariu din ce în ce mai dificil în a salva compania TAROM.”
David Ciceo, președinte Asociația Aeroporturilor din România: “Un plan de restructurare la TAROM este foarte aşteptat de către toţi. Compania TAROM a fost afectată şi de criza pandemiei.”
Greve de avertisment de maximum două ore pot începe chiar de mâine. Ulterior, în luna septembrie, piloții amenință și cu o grevă generală. Afectate vor fi toate cursele interne efectuate cu aeronave de tip ATR.