Noua Casă 2023. Ce rată plăteşti la un credit de 70.000 de euro. Plafonul aprobat azi de Guvern
Noua Casă 2023. Veşti bune pentru cei care îşi doresc o casă dar au nevoie de ajutorul statului. Programul Noua Casă urmează să fie aprobat în şedinţa de Guvern de astăzi. Anul acesta este alocat un plafon de un miliard şi jumătate de lei pentru acordarea creditelor, care, speră Guvernul să fie epuizat până la jumătatea anului.
De Redactia Observator la 26.01.2023, 14:26Guvernul stabilește azi plafonul de garanții pentru Programul Noua Casă 2023. Valoarea propusă e de 1,5 miliarde de lei care ar putea fi epuizată până la vară.
Românii pot cumpăra o locuinţă cu ajutorul programului Noua Casă 2023 cu un avans de doar 5% cu o singură condiţie: trebuie să coste cel mult 70.000 de euro. Aşadar vorbim despre locuinţe mai mici, garsoniere sau apartamente cu 2 camere. Avansul este de 3500 de euro iar creditul de 66.500 de euro. Rata lunară va fi de 2373 de lei. Şi cum rata trebuie să fie cel mult 45% din salariu, trebuie ca venitul net minim lunar să fie de 5200 de lei.
Pot apela la acest program şi cei care vor o locuintă mai scumpă de până la 140.000 de euro, dar avansul în acest caz este de 15%, adică 21.000 de euro la un credit de 119.000 de euro. Prin urmare, rata lunară va fi de 4246 de lei. Venitul lunar trebuie să fie în acest caz de minim 9436 de lei.
Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanţii şi promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanţarea.
Ciucă: Guvernul va aproba continuarea Programului Noua Casă 2023
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că Guvernul va aproba continuarea Programului Noua Casă 2023, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, menţionând că plafonul pentru acest program este, pentru început, de 1,5 miliarde de lei şi poate fi suplimentat.
"În şedinţa de astăzi vom aproba continuarea programului Noua Casă. Este un program de care, până în acest moment, au beneficiat aproximativ 330.000 de tineri şi familii care şi-au achiziţionat un cămin beneficiind de aceste facilităţi şi consider că este un demers pe care Guvernul trebuie să îl gestioneze în continuare", a afirmat premierul, la şedinţa Executivului.
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a spus că acest program, care are deja 13 ani în derulare, "este o măsură de sprijin, mai ales pentru tineri, pentru a putea cumpăra o locuinţă în condiţii mai favorizante faţă de condiţiile în care se manifestă pe piaţă". "În acest an continuăm acest program cu un plafon, pentru început, de 1,5 miliarde de lei. Spun pentru început pentru că mi-aş dori ca la jumătatea anului să suplimentăm acest plafon", a spus Câciu.
Ce condiţii trebuie să îndeplinească cei care vor să aplice pentru Noua Casă 2023
Premierul a completat că programul va fi suplimentat dacă va exista aceeaşi creştere economică. "Şi cererea trebuie să se manifeste din partea beneficiarilor, potenţialilor beneficiari, evident, în contextul actual, în care dobânzile sunt foarte ridicate, în care piaţa imobiliară manifestă o serie de preţuri, din punctul meu de vedere, mai mari decât ar trebui, este util ca statul să vină cu acest program. Nu în ultimul rând, acest program este corelat şi cu facilităţile fiscale pe care le avem pe zona de domeniu imobiliar, respectiv corelarea cu TVA de 5% şi cu suprafaţa unui imobil pe care pot să-l achiziţioneze prin programul Noua Casă", a adăugat ministrul Câciu.
El a mai spus că sunt două tipuri de plafoane: pentru apartamente până la 70.000 euro şi pentru apartamente până la 140.000 euro.
"Facilitatea este pe garanţiile care se acordă către beneficiari, dar şi pe partea de avans prin derogare de la regulile bancare care la acest moment, evident, se înăspresc în context inflaţionist. Din punctul meu de vedere este un program care va ajuta tinerii să-şi achiziţioneze o locuinţă şi încurajez să meargă pe acest program. Bani de plafon de garanţii există, îmi doresc să-i epuizăm cât mai repede", a adăugat Câciu.