Video Noua Casă 2023. Programul începe în două săptămâni. Cât costă avansul pentru o locuinţă
Programul Noua Casă va fi lansat mai devreme anul acesta, peste două săptămâni, şi va avea acelaşi plafon ca anul trecut, a anunţat astăzi ministerul de Finanţe. Problema este, spun cei din piaţă, că în marile oraşe sunt puţine locuinţe care mai pot fi achiziţionate prin acest program. Doar garsonierele şi apartamentele de două camere se mai pot încadra pentru un avans de 5%.
Cei care vor să îşi cumpere o locuinţă, dar nu au un avans mare, pot depune deja la bancă dosarul pentru Noua Casă. În mai puţin de două săptămâni statul va aloca un plafon de 1,5 miliarde de lei pentru programul din acest an.
Greta Neagu, reporter Observator: Dacă în anii trecuţi românii îşi cumpărau locuinţe încă din faza de proiect, acum situaţia s-a schimbat. Dezvoltatorii au rămas cu multe locuinţe pe stoc. De altfel, nici fondurile Noua Casă nu s-au epuizat. Dacă în 2021 un plafon de 2 miliarde de lei a fost consumat în aproximativ două luni, acum am rămas cu aproximativ 10% din fondurile din 2022.
Dumitru Nancu, preşedintele FNGIMM: Cauzele sunt clare. Avem lângă noi o criză geo-politică, suntem într-o oarecare criză economică, pandemică.
În 2022 puţin peste 8.000 de români au ales acest program
- Preţul locuinţelor a crescut cu 6% în 2022, faţă de 2021. Topul oraşelor cu cele mai mari creşteri de preţuri
- Românii au cumpărat mai puține imobile în decembrie. Topul orașelor cu cele mai multe tranzacții
- Noile preţuri la imobiliare în Bucureşti şi în ţară: cu cât se vinde metrul pătrat. Singurul segment imun la...
În 2022 puţin peste 8.000 de români au ales acest program. Cele mai multe cereri au venit din Ilfov, Iaşi, Sectoarele 4 şi 6 ale Capitalei, dar şi din Braşov, arată datele oficiale.
Dumitru Nancu, preşedintele FNGIMM: Va rămâne singurul program prin care românii îşi pot achiziţiona o locuinţă de 120.000 de euro la care vor plăti 5% taxa pe valoare adăugată. O altă facilitate este avansul. Este cel mai mic avans din toate creditele ipotecare. Este 5% pentru cei care optează pentru un credit de până la 70.000 de euro şi 15% pentru cei care optează pentru credit între 70.000 de euro şi 120.000 de euro.
Preţurile mari ale locuinţelor, dar şi dobânzile în creştere îi ţin pe mulţi români departe de un astfel de împrumut.
David Grigorescu, agent imobiliar: Sunt foarte puţine apartamente cu acest buget. Vorbim de Bucureşti, zona limitrofă. Cartiere în zona periferică a Bucureştiului.
Alina Dincă, specialist în vânzări: Există peste 30-40% din imobile care încă se încadrează în plafonul de 70.000 de euro. Putem să cumpărăm de la garsoniere până la apartamente de două camere.
Cei care vor un credit Noua Casă pot opta pentru locuinţe noi, vechi sau consolidate. De asemenea, pot avea o altă casă dar cu o suprafaţă mai mică de 50 de metri pătraţi şi care să nu fi fost achiziţionată prin acest program. Datele oficiale mai arată că majoritatea solicitanţilor au între 26 şi 35 de ani. De la lansarea programului şi până acum aproape 300.000 de români au beneficiciat de creditele garantate de stat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰