Noua lege a pensiilor, principalele condiții și prevederi
Noua lege a pensiilor a trecut de Parlament. Vor fi recalculate cinci milioane de pensii şi sunt schimbări aşteptate şi de viitoarele generaţii. Mamele cu mai mulţi copii se vor putea pensiona mai repede, iar masteratul şi doctoratul vor fi luate în considerare la vechime.
De Redactia Observator la 19.12.2018, 22:45Noua lege a pensiilor a trecut de Parlament. Vor fi recalculate cinci milioane de pensii şi sunt schimbări aşteptate şi de viitoarele generaţii. Mamele cu mai mulţi copii se vor putea pensiona mai repede, iar masteratul şi doctoratul vor fi luate în considerare la vechime.
După noua formulă de calcul, nimeni nu pierde, spune Guvernul. Însă, până la promulgarea legii, Opoziţia cere intervenţia Curţii Constituţionale.
Noua lege a pensiilor a fost adoptată cu scandal. Opoziţia cotesta actul normativ, deşi Guvernul spune că nicio pensie nu va scădea, în noua formulă de calcul.
Raluca Turcan, deputat PNL: Este făcută special neconstituţional şi este o mare bătaie de joc la adersa pensionarilor.
Lia Olguța Vasilescu, fost Ministru al Muncii: Bataie de joc a fost când s-au taiat pensiile în România. Nu e bătaie de joc o lege care creşte pensiile. Pensiile cresc etapizat.
Pentru că a depăşit timpul alocat, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache i-a oprit microfonul Ralucăi Turcan.
Ce prevede noua lege a pensiilor
În noua lege, vârsta de pesionare se va reduce pentru mai multe categorii de persoane. Femeile care au crescut trei copii vor putea ieşi la pensie cu 6 ani mai repede. Un miner, care lucrează în condiţii speciale, va primi o reducere de 6 luni pentru fiecare an lucrat.
De asemenea, cine are doar 10 ani vechime, îşi va putea cumpăra încă 5 ani, pentru a avea măcar pragul minim de cotizare.
Totodată, masteratul şi doctoratul vor fi luate în considerare în calculul pensiei.
Legea a trecut şi cu sprijinul UMDR, care a impus amendamentul potrivit căruia persoanele cu handicap grav nu sunt obligate să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani, ci doar o o treime.
MARIUS BUDĂI, Ministrul Muncii: Proiectul de lege supus aprobării îşi propune ca din sistemul de pensii din România să fie eliminate inechităţile dintre beneficiarii sistemului respectiv atât între genuri cât şi pentru fiecare gen.
Până la aplicarea legii, pensia minimă va creşte etapizat, de la 640 de lei, cât este în prezent, până la până la 775 lei, în 2020. Şi punctul de pensie va creşte, de la 1.100 lei în prezent, la 1.875 de lei în 2021.
Noua legea a pensiilor va fi implementă complet în 2021. Guvernul spune că unele pensii se vor dubla.