"O fi mai bun, dar şi preţul creşte". Canicula şi seceta scumpesc vinul românesc: Va fi mai puţin, dar de calitate superioară
Vinul românesc de anul acesta va fi mai puţin, mai bun dar şi mai scump. Canicula este de vină. Din cauza temperaturilor ridicate, strugurii acumulează foarte mult zahăr. Viticultorii se plâng însă că o parte din recoltă va trebui aruncată.
De Daniel Lare la 29.08.2023, 21:07Uitaţi efectele secetei! Frunzele încep să se usuce şi strugurii cu boabe slab dezvoltate. Suntem în Vrancea, acolo unde pe 22.000 de hectare se cultivă viţă-de-vie nobilă. Strugurii sunt deja uscaţi de soarele arzător.
Mai puţin, dar de calitate superioară
Daniel Lare, reporter Observator: Anul acesta a fost un an atipic pentru vitiicultorii din Panciu. Pentru că a fost secetă vinul a fost mai puţin, mai bun, dar mai scump.
Paula Adafinei producătoare, inginer la direcţia agricolă Vrancea: Trage apa din strugure şi e circuitul invers. Şi nici nu se coace cum trebuie, producţia o să fie mică, deşi numărul de struguri e foarte mare la butuc, dar, per ansamblu cantitatea o să fie mai mică decât într-un an obişnuit.
- "Am regăsit în România bucuria de a trăi". Reacţia unui jurnalist italian pasionat de vinuri, în ţara noastră
- Asocierea vinului cu mâncarea, doar un capriciu? Specialiștii cred că adevărul este undeva la mijloc
- Magazinele în care românii au dat năvală în 2022. Preţurile ajung şi până la 20.000 de euro: "Urmărim...
Nicu Mărescu, primar Panciu: Dacă acum o lună de zile toată lumea era mulţumită, strugurii arătau bine, erau frumoşi. În ultimele 2 săptămâni, din cauza secetei, anumite soiuri mai sensibile, cum este otonelul suferă şi a început butucul.
Căldura mare are însă şi un efect pozitiv.
Paula Adafinei producătoare, inginer la direcţia agricolă Vrancea: Sperăm să fie cantitatea de zahăr mai mare şi vinul de calitate superioară. Per ansamblu, dacă facem calcurile, beneficiile sunt totuşi, reduse.
Nicu Mărescu, primar Panciu: Via şi strugurii în perioada de secetă sunt mai valoroşi. Producţia de vin este cea mai bună, dar aici este mereu corelare: cantitate-preţ. O fi mai bun, dar şi preţul creşte.
Pentru consumatori, contează mai mult calitatea decât preţul.
Consumatori-reporter: Nu ştiu dacă preţul ar creşte foarte, fpoarte mult, dar bănuiesc că un vin bun tot aş încerca să îmi cumpăr chiar dacă aş mai reduce consumaţia.
- Dacă din cauza secetei se va scumpi, vei aloca aceeaşi sumă?
- Miximum 50 de lei.
România se află pe locul 13 în lume la producţia de vin, dar vindem cantităţi extrem de mici peste hotare. Ţara noastră a trimis spre export în 2021 aproape 18 milioane de litri de vin, din producţia de 450 de milioane de litri, adică doar 4%. Asta deşi sortimentele premium de la noi rivalizează cu cele din Franţa sau Italia.